ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η βιωσιμότητα του πλανήτη περνά από το... πιάτο σου

Δημοσίευση 16 Νοεμβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2020, 19:19
Η βιωσιμότητα του πλανήτη περνά από το... πιάτο σου
Facebook Twitter Whatsapp

Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σου με νέες τροφές, μπορείς να βάλεις «φρένο» στην κλιματική αλλαγή και να συμβάλεις στη διάσωση του πλανήτη.

Τι σχέση μπορεί να έχει μια μεγάλη, ζουμερή μπριζόλα με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή; Κι όμως, μεγαλύτερη από ότι φανταζόσουν. Όχι, κανείς δεν λέει να κόψεις «μαχαίρι» το κρέας, αλλά όσο κι αν ακούγεται περίεργο η βιωσιμότητα του πλανήτη περνά από το... πιάτο σου!

Καθημερινά ακούμε ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους για τον οργανισμό μας, ωστόσο πολλοί αγνοούν ότι οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην «υγεία» της Γης. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες, να εμπλουτίσουμε τα πιάτα μας και να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να «αναπνεύσει»;

Αυτά που τρώμε καταστρέφουν τον πλανήτη

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν καταστήσει σαφές, ότι οι τροφές που επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας αποτελούν σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για να παραχθούν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πρώτες ύλες, άφθονο νερό και μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Έτσι, η υπερβολική και λανθασμένη χρήση της γης, μοιραία συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα που οδηγούν στην πλήρη καταστροφή του.

Αν και η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια κρούει το «καμπανάκι», οι πράξεις μας δεν δείχνουν ότι έχουμε καταλάβει πώς οι δικές μας ενέργειες πυροδοτούν ακραία φαινόμενα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, η διατροφή των ανθρώπων, σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου περιορίζεται σε μικρή ποικιλία τροφών, με το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων να βασίζεται και να προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να μην προσλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό μας, αλλά και να καθιστούμε τις σοδειές ευάλωτες απέναντι σε φυτοπαθογόνα και σε ασθένειες, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλεται στην αγροκαλλιέργεια, ενώ το 60% αυτών προέρχεται από την κτηνοτροφία.

Και μπορεί τα χρονικά περιθώρια για να αναστρέψουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να στενεύουν, πλέον, όμως υπάρχουν πολύ απλές και εύκολες λύσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά μας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν αλλάξουμε τον τρόπο καλλιέργειας και τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε ακόμα και τώρα να «φρενάρουμε» την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων λαχανικών, σε συνδυασμό με τη βιολογική γεωργία, χωρίς χημικά και τη μείωση της εντατικής κτηνοτροφίας, θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της.

Το καλό βρίσκεται στο... πιάτο σου

Παρόλο, λοιπόν, που υπάρχουν μεταξύ 20.000 και 50.000 γνωστών φυτικών ειδών, υψηλής θρεπτικής αξίας και ποικίλης γεύσης, σήμερα καταναλώνουμε μόνο 200 εξ’ αυτών. Συνεπώς, αν δεν αλλάξουμε τα τρόφιμα που τρώμε και τον τρόπο που τα καλλιεργούμε, στο μέλλον θα είναι δύσκολο να έχουμε αρκετό φαγητό για μια ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με την έκθεση «Future 50 Foods» που διεξήγαγε η Global ομάδα της Knorr σε συνεργασία με την WWF και τον Dr. Adam Drewnowski, οι τρεις βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής για να βοηθήσουμε εμάς και τον πλανήτη είναι:

1. Μεγαλύτερη ποικιλία και μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών

2. Περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης αντί κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών

3. Μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη δημητριακών και άλλων πηγών υδατανθράκων

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει τις 50 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουμε στη διατροφή μας τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι 50 τροφές επιλέχθηκαν βάσει της διατροφικής τους αξίας, της γεύσης τους, της επάρκειας αποθεμάτων και φυσικά των επιπτώσεων που έχει η κατανάλωσή τους στο περιβάλλον.

Η Knorr συμβάλλοντας σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών συνηθειών λάνσαρε τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με μήνυμα «Κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο σου», με στόχο να εμπνεύσει τους ανθρώπους να εντάξουν στη διατροφή τους μια ευρύτερη ποικιλία τροφών, που είναι καλές τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον πλανήτη, διασφαλίζοντας πάντα τη γεύση στα πιάτα τους με τη χρήση των κύβων Knorr.

Μάλιστα, η Knorr δημιούργησε ένα section στο επίσημο site της, με αναλυτικές συνταγές και συστατικά για να πειραματιστείς, γιατί για να ένα καλύτερο αύριο δεν χρειάζεται να πας μακριά παρά μόνο μέχρι την κουζίνα σου.

Μην χάνεις χρόνο και άρχισε να μαγειρεύεις πιο οικολογικά, χρησιμοποιώντας διαφορετικά και ασυνήθιστα υλικά και εξασφάλισε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εσένα και όσους αγαπάς, έχοντας στο πλευρό σου την Knorr που δίνει γεύση σε κάθε σου προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες και ανατρεπτικές συνταγές, επισκέψου το επίσημο site της Knorr: https://www.knorr.com/gr/oi-50-trofes-tou-mellontos.html

Δες εδώ τη νέα τηλεοπτική ταινία της Knorr: