current views are: 14

6 Απριλίου 2021
Δημοσίευση06:33

Ιαπωνία: Ετοιμάζονται να ρίξουν στον ωκεανό το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα εξετάσει σύντομα το ενδεχόμενο το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα να απορριφθεί στον ωκεανό.

Δημοσίευση 06:33’

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα εξετάσει σύντομα το ενδεχόμενο το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα να απορριφθεί στον ωκεανό.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, θα συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, για να αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο να απορριφθεί στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο FNN.

Ο κ. Σούγκα αναμένεται στο πλαίσιο της διαδικασίας να συναντηθεί με τον επικεφαλής της εθνικής συνομοσπονδίας αλιευτικών συνεταιρισμών προτού λάβει οριστική απόφαση.

Το νερό αυτό, που έχει μεν υποβληθεί σε επεξεργασία αλλά συνεχίζει να περιέχει τρίτιο, χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο μετά την καταστροφή του 2011. Είναι πλέον αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

«Σχεδόν 10 χρόνια μετά τη μέρα που ξεκίνησε η καταστροφή, η TEPCO και η ιαπωνική κυβέρνηση ακόμα καλύπτουν το μέγεθος της κρίσης στο Daiichi της Φουκουσίμα. Εδώ και χρόνια, έχουν σκοπίμως αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με το ραδιενεργό υλικό στο μολυσμένο νερό. Έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους κατοίκους της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία και στις γείτονες χώρες, όπως τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, ότι το νερό που πρόκειται να απορριφθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχει επικίνδυνα επίπεδα Άνθρακα-14. Αυτός, σε συνδυασμό με άλλα ραδιονουκλεΐδια στο νερό, θα παραμείνει επικίνδυνο για χιλιάδες χρόνια, με πιθανότητα να προκαλέσει γενετική ζημιά. Αυτό είναι ακόμα ένας λόγος να εγκαταλειφθούν τα σχέδια αυτά”, είχε δηλώσει προ μηνών ο Shaun Burnie, συγγραφέας της έρευνας και ειδικός πυρηνικών θεμάτων στο γερμανικό γραφείο της Greenpeace.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αφορούν στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Τις μέρες μετά τα γεωλογικά συμβάντα, σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.

Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.


σχετικα αρθρα