ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο: Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο «ενώνονται» ενεργειακά

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2021, 09:37
Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο: Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο «ενώνονται» ενεργειακά
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία μοιράζονται ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είναι τώρα σε θέση να μοιραστούν ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά. Κι αυτό γιατί το απόγευμα της Παρασκευής, το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης από την κοινοπραξία North Sea Link ξεκίνησε τις εμπορικές του δραστηριότητες.

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μήκους περίπου 720 χλμ. ξεκίνησε με μέγιστη δυναμικότητα 700 μεγαβάτ (ΜW) και θα ανέλθει σταδιακά στα 1.400 μεγαβάτ σε τρεις μήνες. «Σε πλήρη δυναμικότητα, το North Sea Link θα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 1,4 δισεκ. νοικοκυριά», τονίζει στο Reuters η μητρική εταιρεία, National Grid.

Το North Sea Link συνδέει το Σούλνταλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νορβηγίας, με το Μπλάιθ (κοντά στο Νιούκαστλ) στην Αγγλία διερχόμενο κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού των δύο χωρών.

«Όταν φυσάει δυνατά στην Αγγλία και η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξάνεται, μπορεί κάποιος στη Νορβηγία να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια σε καλή τιμή από τους Βρετανούς και να αφήσει το νερό στις δεξαμενές των υδροηλεκτρικών φραγμάτων μας, κύρια πηγή ενέργειας στη Νορβηγία», είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο διευθυντής του σχεδίου στη Statnett, Τορ-Άντερς Νούμενταλ. Και αντιστρόφως, όταν ο άνεμος δεν είναι αρκετά ισχυρός στη Βρετανία.

Το ιστορικό της κατασκευής, οι προκλήσεις και το μέλλον

Η κατασκευή του καλωδίου, που κράτησε έξι χρόνια, συνάντησε πολλές τεχνικές προκλήσεις, δημιουργώντας κυρίως την ανάγκη για την κατασκευή μιας ειδικής φορτηγίδας για τη διέλευση του καλωδίου κάτω από μια νορβηγική λίμνη ή ακόμη το σκάψιμο μιας σήραγγας 2.300 μέτρων.

Στην κατάταξη των πιο μεγάλων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων το North Sea Link εκθρονίζει το Nordlink (623 χλμ, εκ των οποίων τα 516 κάτω από το νερό), το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία.

Συνδεδεμένη ήδη με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, η Βρετανία προβλέπει και άλλες διασυνδέσεις με χώρες της Ευρώπης, κυρίως χάρη σε ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνδέει με τη Δανία, το Viking Link (765 χλμ. εκ των οποίων τα 621 κάτω από το νερό), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πυρκαγιά που επηρέασε μια σημαντική ηλεκτρική σύνδεση με τη Γαλλία, είχε μειώσει την ικανότητα της Βρετανίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών αερίου στη χώρα.

Μέχρι το 2030, το 90% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις διασυνδέσεις της National Grid θα προέλθει από ενέργεια που παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τη ρύπανση η οποία προκαλείται από 2.000.000 αυτοκίνητα.

Η Βρετανία, που θα φιλοξενεί από τα τέλη Οκτωβρίου τη Διεθνή διάσκεψη για την ενεργειακή μετάβαση COP26, θέλει να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr