current views are: 12

8 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση21:15

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την μπύρα

Η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού θα μειωθεί μεταξύ 3% και 17%, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσίευση 21:15’

Η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού θα μειωθεί μεταξύ 3% και 17%, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η μπύρα είναι ο βασιλιάς των αλκοολούχων ποτών, αφού φαίνεται ότι κατέχει τον τίτλο των περισσότερων ποτηριών που καταναλώνονται. Όμως, όπως φαίνεται, κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, αφού το βασικό συστατικό του, το κριθάρι, είναι ευαίσθητο στην ακραία ξηρασία και τον καύσωνα.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Plants, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στην απόδοση των σοδιών κριθαριού, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα μπύρας του πλανήτη και να αυξηθεί η τιμή του.

«Στόχος της έρευνας δεν είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιούν μπύρα, όσο προλαβαίνουν, αλλά να δείξουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», είπε ο Dabo Guan, συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Βάσει στατιστικών στοιχείων, «σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο ένα μικρό ποσοστό κριθαριού πάει για την παραγωγή μπύρας, συγκεκριμένα το 17%. Το υπόλοιπο 83% προορίζεται για την εκτροφή γουρουνιών και άλλων ζώων», δήλωσε ο Guan, εξηγώντας ότι μόνο το κριθάρι καλής ποιότητας φυλάσσεται για να γίνει μπύρα.

Κατά μέσο όρο, η παγκόσμια απόδοση των σοδειών κριθαριού θα μειωθεί μεταξύ 3% και 17%, σε συνάρτηση με το πόσο σφοδρός θα είναι οι καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την έρευνα. Παράλληλα, η τιμή της μπύρας παγκοσμίως θα διπλασιαστεί.

Αυτό, λέει ο Guan, είναι ανησυχητικό, καθώς μικρές χώρες που αγαπούν την μπύρα θα υποφέρουν πολύ από αυτές τις αλλαγές, δημιουργώντας κοινωνική αποσταθεροποίηση και άλλα προβλήματα.

Πηγή: CNN


σχετικα αρθρα