ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χιλή: Βροχή σε έρημο προκαλεί περισσότερες ζημιές παρά καλό

από Επιμέλεια: Γεωργία Κανελλοπούλου - Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2018, 22:01 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2018, 15:07
Χιλή: Βροχή σε έρημο προκαλεί περισσότερες ζημιές παρά καλό
Facebook Twitter Whatsapp

Η έρημος Atacama είναι το πιο ξηρό μέρος του κόσμου και στο κέντρο της βρίσκεται ένας άνυδρος πυρήνας που δεν είχε βραχεί από νερό για 500 χρόνια, μέχρι το 2015, που έπεσε λίγη βροχή.

Κανείς ίσως θα περίμενε πως αυτή η βροχή θα έφερνε ξαφνική άνθηση στην περιοχή, όπου υπάρχουν μόνο μερικά είδη μικροοργανισμών. Παρόλα αυτά, το νερό είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού εξαφάνισε τα περισσότερα από τα μικρόβια που ζούσαν εκεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Scientific Reports.

Ο Alberto Fairen, συγγραφέας της έρευνας δήλωσε πως ήλπιζαν ότι «η βροχή θα ευεργετούσε την έρημο, αλλά τελικά προκάλεσε μαζική εξαφάνιση των εγχώριων μικροοργανισμών. Πριν την βροχή, κατοικούσαν στο άνυδρο έδαφος 16 διαφορετικά, αρχαία είδη μικροβίων. Μετά τη βροχή, υπήρχαν μόλις δύο με τέσσερα είδη μικροβίων στην περιοχή.»

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ξαφνική ύπαρξη βροχής σε μια περιοχή που είχε μείνει ξερή για εκατομμύρια χρόνια ήταν βλαβερή για αυτά τα μικρόβια, τα οποία είχαν προσαρμοστεί να επιζούν στις εξαιρετικά εχθρικές αυτές συνθήκες.

Η ξαφνική κλιματική αλλαγή στον Ειρηνικό εικάζεται ότι είναι υπεύθυνη για την ξαφνική βροχή στην έρημο  Atacama. Αυτό συνέβη στις 25 Μαρτίου και στις 9 Αυγούστου του 2015 και μετά πάλι στις 7 Ιουνίου του 2017.

Τα νέα ευρήματα ίσως έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της εξέλιξης των μικροοργανισμών στον Άρη. Η έρημος Atacama έχει τραβήξει το ενδιαφέρον τον αστροβιολόγων, λόγω των ομοιοτήτων που παρουσιάζει με την επιφάνεια του Άρη.

Πηγή: Newsweek

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr