ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στην ΕΕ 169 δις ευρώ!

Δημοσίευση 24 Νοεμβρίου 2011, 13:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στην ΕΕ 169 δις ευρώ!
Facebook Twitter Whatsapp

Η δημοσίευση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη: την ώρα που τα δημοσιονομικά προβλήματα των Ευρωπαίων μοιάζουν να διογκώνονται καθημερινά, η ΕΕΑ διαπιστώνει ότι μόνο το 2009, η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια στοίχισε στους «27» περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.

Η δημοσίευση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη: την ώρα που τα δημοσιονομικά προβλήματα των Ευρωπαίων μοιάζουν να διογκώνονται καθημερινά, η ΕΕΑ διαπιστώνει ότι μόνο το 2009, η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια στοίχισε στους «27» περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα 10.000 μεγαλύτερα εργοστάσια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας προκάλεσαν προβλήματα υγείας, π.χ. αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καθώς και περιβαλλοντικές καταστροφές ύψους 102-169 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε 200-300 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Η έκθεση καλύπτει τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Οι συντάκτες της έκθεσης ξεχωρίζουν τη Γερμανία και την Πολωνία ως τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ρυπαντές με βάση την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ακολουθούν Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία.

«Περίπου το εν πέμπτο του κόστους της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη προέρχεται από εγκαταστάσεις στη Γερμανία, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει η διευθύντρια της ΕΕΑ Τζάκλιν Μαγκλέιντ.

Εάν πάντως οι μεγαλύτεροι ρυπαντές ταξινομούνταν λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της οικονομίας τους, τότε την πρωτιά θα είχε η Ρουμανία, ενώ θα ακολουθούσαν Ρουμανία, Εσθονία, Πολωνία και Τσεχία. Η ρύπανση οφείλεται κυρίως σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, από τα οποία προκύπτουν οικονομικές απώλειες ύψους 66-112 δισεκατομμυρίων ευρώ- και λιγότερο σε διυλιστήρια και χαλυβουργεία.

Η ΕΕΑ επισημαίνει την ανάγκη ταχύτερης ανάπτυξης και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. «Η ανάλυση δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και το πολύ υψηλό τίμημα που επιβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον, καθιστώντας ακόμη επιτακτικότερη την ανάγκη εισαγωγής καθαρότερων τύπων ενέργειας», αναφέρει στη γραπτή της δήλωση η Μαγκλέιντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό εγκαταστάσεων - 622 ή το 6% επί του συνολικού αριθμού- ευθύνονται για το 75% των οικονομικών απωλειών που προκαλούνται από τη ρύπανση, π.χ. τα βαρέα μέταλλα, το διοξείδιο του θείου ή το διοξείδιο του άνθρακα. Και παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την αναθέωρηση των κανονισμών που αφορούν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μέσα στο 2013, θεωρείται δεδομένο ότι θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση.

Πηγή: naftemporiki.gr