current views are: 1

18 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:40

Ψητά λαχανικά και μπρουσκέτες με σκορδόλαδο

Πικάντικα ψητά λαχανικά και μπρουσκέτες με σκορδόλαδο

Δημοσίευση 03:40’
αρθρο-newpost

Πικάντικα ψητά λαχανικά και μπρουσκέτες με σκορδόλαδο

Σβέλτα και νόστιμα, δηλαδή μέσα σε ένα μισαωράκι, άμα τα συνοδεύσεις δε και με λίγη γραβιερούλα και ολίγον οίνο κάνεις ένα γεύμα σπέσιαλ άσε δε που είναι και υγιεινό.

Υλικά

  • 6 τ. πιπεριές κέρατο
  • 1 τ.πιπεριά κόκκινη και 1 τ. κίτρινη
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους
  • 4 τ. κολοκύθια μέτρια
  • 2 τ. μελιτζάνες μέτριες
  • 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι κομμένο δαχτυλίδια
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι φρέσκο – αλάτι — φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 4 φέτες ψωμιού από μεγάλο καρβέλι
  • 10 τ. τοματίνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λυόμενη
  • Ξύδι βαλσάμικο
  • Φυλλαράκια βασιλικού

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε τα φύλλα του φρέσκου θυμαριού από τα κλωνάρια , με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε επάνω στην τάβλα και τα ρίχνουμε στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά για να αρωματιστεί. Ανάβουμε τον φούρνο να κάψει στους 250 βαθμούς.
  2. Πλένουμε τα λαχανικά. Σκίζουμε τις πιπεριές στα 4 και αφαιρούμε το κοτσάνι ,τους σπόρους και το άσπρο που έχουν μέσα. Καθαρίζουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες και τα κόβουμε φέτες. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε δαχτυλίδια. Ψιλοκόβουμε πολύ την καυτερή πιπεριά αφού έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους .Σε ένα μπολ ,σχετικά ευρύχωρο, βάζουμε όλα τα λαχανικά μαζί (και την καυτερή πιπεριά) και ρίχνουμε το περισσότερο από το αρωματισμένο λάδι. Ανακατεύουμε και με τα δύο χέρια καλά-καλά ώστε τα λαχανικά να αλειφθούν σε όλη τους την επιφάνεια γιατί αλλιώς θα καούν και να πάρουν άρωμα.
  3. Σε ένα ταψί φούρνου στρώνουμε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τα λαχανικά σε μία στρώση. Εάν θέλουμε μετά το ψήσιμο τα λαχανικά να είναι πιο στεγνά βάζουμε στο επάνω μέρους του ταψιού την σχάρα του φούρνου (χωρίς χαρτί) και απλώνουμε τα λαχανικά. Στο μέσον του ψησίματος τα γυρίζουμε μια φορά και στα τελευταία 5 λεπτά ψήνουμε στο γκριλ.
  4. Στο υπόλοιπο λάδι βάζουμε τόσο λιωμένο σκόρδο όσο θέλουμε να ακούγετε .Κόβουμε τις φέτες του καρβελιού στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το μέγεθος του καρβελιού και τις αλείφουμε με το σκορδόλαδο και τις στρώνουμε σε ένα άλλο ταψί.
  5. Φουρνίζουμε τα λαχανικά χαμηλώνοντας στους 220 βαθμούς για 20-25 λεπτά με την διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω. Στα 10 τελευταία λεπτά βάζουμε και το άλλο ταψί στο φούρνο να γκρατιναριστούν οι φέτες του ψωμιού .Ξεφουρνίζοντας τα ταψιά ρίχνουμε στα λαχανικά λίγο φρέσκο λάδι και βαλσάμικο , τα ανακατεύουμε και τρίβουμε από πάνω χοντροκομμένο πιπέρι.
  6. Στρώνουμε τα λαχανικά σε μία πιατέλα και από πάνω βάζουμε τις γκρατιναρισμένες φέτες και τις γαρνίρουμε με τα τοματίνια κομμένα στα δύο και φυλλαράκια του βασιλικού.

Παύλος Φάκαλος

 


σχετικα αρθρα