current views are: 2

10 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση06:27

Δύο συνταγές για τραγανή, σπιτική λαγάνα

Αφού η τιμή του παραδοσιακού ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας ανεβαίνει διαρκώς, ας το φτιάξουμε μόνοι μας

Δημοσίευση 06:27’
αρθρο-newpost

Αφού η τιμή του παραδοσιακού ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας ανεβαίνει διαρκώς, ας το φτιάξουμε μόνοι μας

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δε γίνεται! Το έθιμο του άζυμου ψωμιού παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και παρασκευάζεται μέχρι σήμερα, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια, για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Ακολουθούν δυο συνταγές για λαγάνα, με φρέσκια μαγιά αλλά και μαγιά στιγμής, για όσους θέλουν να την απολαύσουν σπιτική.

Λαγάνα με ξηρή μαγιά

Υλικά συνταγής 3 φακελάκια ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ζάχαρη, 8 φλιτζάνια αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό), 2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό, 1 κουταλιά αλάτι, 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής Ανακατεύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/4 φλιτζανιού αλεύρι και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε το μείγμα 15 λεπτά, μέχρι να σχηματισθούν φουσκαλίτσες. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτετε το μείγμα μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνετε το μείγμα όσο χρειαστεί μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει. Της δίνετε σχήμα μπάλας, τη βάζετε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζετε και την αφήνετε άλλη 1-2 ώρες. Ξαναζυμώνετε μερικά λεπτά να ζεσταθεί η ζύμη και τη χωρίζετε σε 2 μέρη. Τους δίνετε σχήμα καρβελιού και στη συνέχεια με τον πλάστη το γνωστό οβάλ σχήμα της λαγάνας. Βάζετε τις λαγάνες σε λαδωμένα ταψιά, τις αλείφετε με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε άλλη μισή ώρα. Ψήνετε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25’ ή μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που σας αρέσει.

Λαγάνα με νωπή μαγιά

Υλικά συνταγής 25 γρ. μαγιά νωπή, 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά σούπας αλάτι, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη, σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνετε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύετε να γίνει πηχτός χυλός, τον σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη κι τον αφήνετε σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώνετε παίρνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να αποκτήσετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζετε  τη ζύμη σε 2- 3 μπάλες (όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θα φτιάξετε). Σκεπάζετε τη ζύμη κι αφήνετε τις μπάλες να διπλασιασθούν σε όγκο. Πιέζετε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθετε 2-3 επίπεδα ψωμιά πάχους 1,5 εκ. Τα τοποθετείτε στα ταψιά όπου θα τα ψήσετε. Σκεπάζετε τα ψωμιά και τα αφήνετε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατάτε τα ψωμιά με το δάκτυλα σε διάφορα σημεία, σε όλη την επιφάνεια. Ραντίζετε τα ψωμιά με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.

Συμβουλή Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Αν δεν τις καταναλώσετε άμεσα, τις διατηρείτε στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα.

Δείτε επίσης: Συνταγές για ταραμοσαλάτα


σχετικα αρθρα