ΓΕΥΣΗ

Κοτανίδου: «Στο τέλος της εβδομάδας η μείωση των δεικτών - Ιανουάριο οι πρώτοι εμβολιασμοί»

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2020, 19:46
Κοτανίδου: «Στο τέλος της εβδομάδας η μείωση των δεικτών - Ιανουάριο οι πρώτοι εμβολιασμοί»
Facebook Twitter Whatsapp

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και έδωσε χρονοδιάγραμμα για μείωση κρουσμάτων και εμβολιασμών.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου.

«Πιέζονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Όλοι οι συνάδελφοι και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το παν για να έχουν όλοι οι ασθενείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουν νέα κρεβάτια και κάνουν το αδύνατο δυνατό», σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και συνέχισε:

«Πρώτα θα δούμε μείωση των κρουσμάτων κα αργότερα μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται ΜΕΘ. Αν συνεχίσουμε καλά, στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να δούμε καλύτερους δείκτες και στις μονάδες και στις νοσηλείες».

Για το πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί: «Από τέλος Ιανουρίου θα ξεκινήσουν τα πρώτα εμβόλια στο νοσηλευτικό προσωπικό και ύστερα στις ευπαθείς ομάδες. Θα ξεκινήσουν μέσα στον χειμώνα. Πρόκειται για ένα όπλο με το οποίο θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την πανδημία. Κάνοντας το εμβόλιο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα σταματήσουμε την τεράστια έκτασή της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε για ένα χρονικό διάστημα τις μάσκες. Η διάρκειά του δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί, ωστόσο κάποια πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, πάνω από έναν χρόνο».

Για το αν έχουν πέσει στο τραπέζι σκληρότερα μέτρα: «Δεν έχουμε συζητήσει αυστηρότερο μέτρο. Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να μπει πλαφόν μετακινήσεων».

Για το ότι ο χειμώνας επηρεάζει τη διασπορά: «Ευτυχώς η χώρα, παρότι έρχεται χειμώνας έχει αρκετή ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες. Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να διατηρήσουμε καθαρή την ατμόσφαιρα στους χώρους εργασίας».