current views are: 5

19 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:09

Η έξοδος στις αγορές και οι (μυθοποιημένες) ιδιωτικοποιήσεις

Εκεί που έψαχνα πειστικά επιχειρήματα για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, μπερδεύτηκα και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη.

Δημοσίευση 17:09’

Εκεί που έψαχνα πειστικά επιχειρήματα για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, μπερδεύτηκα και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη.

Εκεί που έψαχνα πειστικά επιχειρήματα για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, μπερδεύτηκα και δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Ο Γκίντερ Ετινγκερ, Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ένωσης, προτρέπει την Ελλάδα να το δοκιμάσει. «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα», λέει.

Αντιθέτως, ο Ντάνιελ Γκρος, επιφανής Γερμανός οικονομολόγος, επικεφαλής ενός από τα σημαντικότερα think tank στην Ευρώπη (CEPS-Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών), θεωρεί βλαπτική τέτοια κίνηση, η οποία γίνεται, όπως λέει, για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο ημέτερος οικονομολόγος Κώστας Μελάς επικαλείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Όμως σημειώνει ότι χρειάζεται προσοχή εκ μέρους της χώρας μας, διότι η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία, όταν βγήκε στις αγορές, ήταν  σημαντικά καλύτερη από την δική μας την σημερινή (ανάλυση στο stavroslygeros.gr ).

Για το ίδιο θέμα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η χώρα μας θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει 2-3 σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις και μετά να βγει στις αγορές. Ρωτήθηκε επ΄αυτού ο κ. Γκρός και έδωσε μια εκπληκτική απάντηση. Εκπληκτική, διότι ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί στο ΔΝΤ (1983-1986 ), προβληματίζεται με-και σχεδόν απομυθοποιεί- τις ιδιωτικοποιήσεις , θέτων σε άλλη βάση το όλο θέμα.

Ιδού, συγκεκριμένα, τι απάντησε ο Ντάνιελ Γκρός όταν ρωτήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μαργιόλη (liberal.gr ) για την δήλωση Στουρνάρα:

«Από δημοσιονομικής άποψης δεν έχει νόημα, διότι όταν προχωράς σε μια ιδιωτικοποίηση χάνεις τα μερίσματα που η ιδιωτικοποιημένη εταιρεία πλήρωνε. Έτσι, μπορείς να έχεις χαμηλότερο χρέος αλλά την ίδια ώρα έχεις ένα λιγότερο περιουσιακό στοιχείο και χαμηλότερες αποδόσεις. Δεν γνωρίζουμε ,επίσης, σε τι τιμή θα πουληθούν αυτές οι εταιρείες και κατά πόσο η εξοικονόμηση από τα επιτόκια θα είναι μεγαλύτερη από τα έσοδα που χάνει η κυβέρνηση. Πιστεύω γενικότερα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν γνωρίζω τι θα ιδιωτικοποιηθεί και πως θα γίνει η διαχείρισή τους, αλλά αυτό που έχει σημασία να πούμε είναι ότι η πεποίθηση πως οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στη μείωση του χρέους είναι λανθασμένη. Διότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να μειώνουν το χρέος, αλλά (μειώνουν )και τα έσοδα της κυβέρνησης και συνεπώς είναι αβέβαιο το κατά πόσο έχουν νόημα σε οικονομικό επίπεδο»…

Υ.Γ. Προς τον φίλτατο Κ. Παπαβασιλόπουλο : Στο περί εκτροπής σημείωμά μου δεν ασχολήθηκα με το δημοψήφισμα, το παράλληλο νόμισμα και τα συναφή. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα με γνωστές-και συγκεκριμένες-τις επιπτώσεις.