current views are: 5

26 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:20

Αιδώς Αργείοι!

Η υπόθεση της κυρίας Αντωνοπούλου μοιραία αγγίζει το όλον (του ΣΥΡΙΖΑ) και πλήττει ευθέως το «ηθικό πλεονέκτημα» της συγκεκριμένης Αριστεράς.

Δημοσίευση 14:20’

Η υπόθεση της κυρίας Αντωνοπούλου μοιραία αγγίζει το όλον (του ΣΥΡΙΖΑ) και πλήττει ευθέως το «ηθικό πλεονέκτημα» της συγκεκριμένης Αριστεράς.

Δεν ήταν λάθος. Ούτε φάλτσο. Ηταν συνειδητή επιλογή να ζητήσει επίδομα ενοικίου η πάμπλουτη κυρία Αντωνοπούλου. Εκανε αίτηση, αδιαφορώντας για την σημασία της πράξης της. Για τις δυσμενείς εντυπώσεις που θα προκαλέσει στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Γι’ αυτό και δεν έχει καμία σημασία η εκ των υστέρων συγγνώμη και η επιστροφή των χρημάτων. Δεν είναι μικρό παιδί που παρασύρθηκε και -ακούγοντας τις επικρίσεις της οικογένειας- κατάλαβε το λάθος του. Τέτοιες ενέργειες, όπως η αίτηση για ενοίκιο και άλλες παρεμφερείς, αποτυπώνουν εναργώς το ήθος του εσωτερικού κώδικα, την δέλτο αξιών που έχει διαμορφώσει ο καθένας.

Εκεί κάτω στην Λατινική Αμερική υπήρξε Προέδρος της Ουρουγουάης ο Χοσέ Πέπε Μούχικα. Ηταν αντάρτης των Τουπαμάρος, που παράτησαν το αντάρτικο πόλης και μπήκαν ως κόμμα στο κοινοβουλευτικό τόξο. Εξελέγη Πρόεδρος ο Μούχικα και όχι μόνο μείωσε την ανεργία, ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος και προέβη σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά έδωσε ένα λαμπρό προσωπικό παράδειγμα στην κοινωνία:

Εδινε το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας του σε κοινωνικά ιδρύματα, οδηγούσε έναν παλιό Σκαραβαίο και ζούσε λιτά με την σύζυγό του σ΄ ένα αγροτόσπιστο στην άκρη του Μοντεβιδέο.

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν λαϊκίστικη την συμπεριφορά του Μούχικα. Και δεν καταλαβαίνουν-ή δεν θέλουν να δούν- ότι η στάση του είναι στάση ζωής, απολύτως συμβατή με τις ιδέες και τα προτάγματα του ιδεολογικού του είναι. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μούχικα δεν ενεπλάκη ποτέ σε σκάνδαλα και εξακολουθεί -μετά την αποχώρηση από την Προεδρία- να ζει όπως πρίν. Λιτά και ήσυχα.

Στα δικά μας και πάλι. Θα περίμενε κανείς ότι ο πρωθυπουργός, με προσωπική του αυστηρή δήλωση, θα ανακοίνωνε αμέσως την αποπομπή της κυρίας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση. Ενδέχεται να το πράξει. Αλλά οι εντυπώσεις δεν διαγράφονται.

Μπορεί το γεγονός να αφορά την συμπεριφορά ενός προσώπου, αλλά μοιραία αγγίζει το όλον (του ΣΥΡΙΖΑ). Και πλήττει ευθέως το «ηθικό πλεονέκτημα» της συγκεκριμένης Αριστεράς, έστω και αν μέχρι τώρα οι κυβερνώντες δεν ενέχονται σε σκάνδαλα, όπως αυτά που βύθισαν τη χώρα στην διαφθορά, στην ανυποληψία και στην πτώχευση.

ΥΓ: Δεν είχα προλάβει να τελειώσω το κείμενο όταν έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε η κα Αντωνοπούλου.