current views are: 8

7 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:27

Ανάγκα και θεοί πείθονται…

Η ασφάλεια δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα για την Αριστερά.

Δημοσίευση 18:27’

Η ασφάλεια δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα για την Αριστερά.

Η ασφάλεια δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα για την Αριστερά. Ακόμη και όταν πύκνωσαν απειλητικά τα κρούσματα τις τελευταίες δεκαετίες (διαρρήξεις, ληστείες κλπ), η Αριστερά υποτιμούσε το θέμα της ασφάλειας.

 Την φόβιζε περισσότερο η έννοια της αστυνόμευσης και η καταστολή  παρά η εγκληματικότητα, κι ας έχει  οδυνηρές επιπτώσεις στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Και θεωρούσε ότι η ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στην αντζέντα της Δεξιάς, ως στοιχείο καθεστωτικής αντίληψης και επιβολής.

Ως ένα βαθμό εξηγείται η δυσανεξία της απέναντι στην Αστυνομία και στους μηχανισμούς καταστολής. Το μετεμφυλιακό κράτος υπήρξε αδυσώπητο : διώξεις, παρακολουθήσεις, φυλακίσεις και απαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος στελεχών και ψηφοφόρων της Αριστεράς.

Ωστόσο, οι καιροί άλλαξαν με την μεταπολίτευση και ειδικά μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Επικράτησε το δημοκρατικό στοιχειώδες και βαθμηδόν η έννοια της ασφάλειας έπαυσε να αφορά στον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Οι φάκελοι, «ο χαφιές που μας ακολουθεί» και άλλα συναφή εξοστρακίστηκαν από την δημόσια σφαίρα.

Ετσι, η ασφάλεια άλλαξε περιεχόμενο. Το επέβαλε η παγερή πραγματικότητα, καθώς η εγκληματικότητα προσέλαβε πρωτόγνωρες για τη χώρα μας διαστάσεις. Διαρρήξεις και ληστείες από οργανωμένες συμμορίες στην ημερήσια διάταξη, φόβος και πανικός ειδικά σε λαϊκές περιοχές.

Κι όμως. Ακόμη και τότε, η Αριστερά στηλίτευε περισσότερο τις αμυντικές ενέργειες των χειμαζομένων κατοίκων (π.χ. στα Μεσόγεια), καθώς και τις (υπαρκτές) υπερβολές των καναλιών, παρά έδινε σημασία στο απειλητικό φαινόμενο.

Εφτασε όμως η στιγμή που η κυβερνώσα Αριστερά κατανόησε επιτέλους την σημασία της ασφάλειας. Κι έτσι, προχθές, δια στόματος πρωθυπουργού-κατά τα εγκαίνια του κτιρίου Ασφαλείας Δυτικής Αττικής– έδωσε έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα :

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα που αφορά ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες (…) Η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στις περιοχές με υψηλά κρούσματα εγκληματικότητας δεν είναι μόνο υπόθεση επιχειρησιακής επάρκειας, αλλά και κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και την δικαιοσύνη στον τόπο μας».

Αυτά είπε ο κ.Τσίπρας. Και μακάρι να πράξει παν το δυνατόν η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η μάστιγα της εν λόγω εγκληματικότητας…

Φυσικά, δεν θα εκλείψει το φαινόμενο. Αλλά έχει μεγάλη σημασία να νιώσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνος κι απροστάτευτος. Ότι η ασφάλεια αποτελεί κεντρική επιλογή της πολιτείας και βασικό της μέλημα.