current views are: 5

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση16:25

Η Πορτογαλία πρωτοπορεί, ενώ εμείς…

Και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Δημοσίευση 16:25’

Και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Δυο ειδήσεις τελευταίας εσοδείας από την Πορτογαλία, δείχνουν ότι η μικρή, όμορφη και περήφανη αυτή χώρα πρωτοπορεί. Και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Είδηση πρώτη: Τον μήνα Μάρτιο, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές  ξεπέρασε για πρώτη φορά την μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει συγκεκριμένων στοιχείων-και με δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα  είναι γεμάτη ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά- κρίνεται ότι έως το 2040  θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της από την πράσινη ενέργεια.

Είδηση δεύτερη: Η Πορτογαλία θα αποκτήσει λίαν συντόμως σταθερές εγκαταστάσεις και μια κινητή μονάδα για ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο τοξικομανών να κάνουν χρήση στους δρόμους, υπό συνθήκες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία τους. Ετσι, θα προστατευθούν ταυτόχρονα και οι κάτοικοι των πόλεων που «δεν θέλουν πια να βλέπουν ανθρώπους να κάνουν ένεση μπροστά στην πόρτα τους».

Αναπόφευκτη η σύγκριση με τα δικά μας. Και στους δύο τομείς… Πότε οι ιδεοληπτικές ανοησίες ενίων ακτιβιστών, πότε η σκοπιμότητα ισχυρών ομάδων πίεσης και συνεχώς η αβελτηρία των κομμάτων εξουσίας –δηλαδή, η έλλειψη σχεδίου- στερούν τη χώρα μας από την δυνατότητα να ανοίξει την περπατησιά της στο μείζον θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μιλάμε για μια χώρα ευλογημένη από την φύση. Ανεμόεσσα και ηλιόλουστη η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει δια παντός  το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά…

Το ίδιο και στον τομέα των ναρκωτικών. Πληθωρισμός δηλώσεων, κατάθεση καλών προθέσεων και πέραν ου. Τέλος πάντων, λίγα πράγματα. Με αποτέλεσμα να λείπει η «ανθρωπιστική και πραγματιστική» προσέγγιση, και, ταυτόχρονα, να δημιουργείται μια μελαγχολική και απωθητική εικόνα. Ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πως τα καταφέρνει η Πορτογαλία; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται σε μια δήλωση της Ντάγκμαρ Χέντριχ, στελέχους του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά:

«Αυτό που είναι μοναδικό στην Πορτογαλία, είναι η ικανότητα της χώρας να αναλύει τα προβλήματα και να βρίσκει απαντήσεις προσαρμοσμένες στην πραγματικότητά της»