current views are: 4

25 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:15

Τρία ολισθήματα του άνισου Φώτη Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης φρόντισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δικαιώσει ενίους των επικριτών του.

Δημοσίευση 14:15’

Ο κ. Κουβέλης φρόντισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δικαιώσει ενίους των επικριτών του.

Τρία στα τρία (ολισθήματα) από τον Αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και δη  κατά τον ελάχιστο χρόνο της θητείας του στο Υπουργείο.

Ένα: Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά του και άνοιξε μέτωπο με τον κ. Καμμένο. Απέδωσε στον «υπερτροφικό λόγο» την θέση του υπουργού για ομηρία των δύο στρατιωτικών μας από την Τουρκία. Όμως η πραγματικότητα δικαίωσε τον κ. Καμμένο (σχετικές δηλώσεις Ερντογάν για ανταλλαγή με τους οκτώ) και εξέθεσε τον κ. Κουβέλη ως υποβλέποντα τον Υπουργό Άμυνας.

Δύο: Μίλησε αστόχαστα για «ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», προφανώς δίχως συναίσθηση ότι κάθε δήλωση που εμπεριέχει τη λέξη πόλεμος ή παραπέμπει στην πιθανότητα σύρραξης , τιτρώσκει την εικόνα της χώρας. Την καθιστά προβληματική ως (τουριστικό και επενδυτικό) προορισμό, και υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδείξει διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητος στην περιοχή.

Τρία: Ευθύνεται απολύτως για το φιάσκο με τις γαλλικές φρεγάτες. Βιαστικά, αψυχολόγητα και αυθαίρετα δημιούργησε θέμα, εκθέτων τη χώρα και την κυβέρνηση…Ο κ. Τζανακόπουλος αμήχανα και ανεπιτυχώς  προσπάθησε να «μπαλώσει τα πράγματα», ευθέως ο κ. Καμμένος «άδειασε» τον Αναπληρωτή υπουργό και σωστά η αντιπολίτευση μίλησε για φιάσκο.

Θεωρείται χαμηλών τόνων και σοβαρός άνθρωπος ο κ. Κουβέλης, αλλά έχει προϊστορία στα ολισθήματα. Με κορυφαίο, την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αφορμή ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ. Σοβαρό θέμα, αλλά όχι ικανό να νομιμοποιήσει τέτοια επιλογή. Επομένως, ήταν πρόσχημα η ΕΡΤ. Και κατά τούτο, ολίσθημα.

Όταν επελέγη από την πρωθυπουργό για την θέση στο υπουργείο Άμυνας, δέχτηκε πολλές ανοίκειες επιθέσεις, τις οποίες αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και στωικότητα.

Όμως ο κ. Κουβέλης φρόντισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δικαιώσει ενίους των επικριτών του. Και δη με τον χειρότερο τρόπο: τα τρία ολισθήματα-προπάντων το φιάσκο με τις φρεγάτες- εξέθεσαν την υπαρκτή ή εικαζόμενη σοβαρότητά του και ανέδειξαν διαχειριστική ανεπάρκεια και ιδιωφελείς ενέργειες (παράκαμψη ή υπονόμευση του Υπουργού).

Υ.Γ. Κακώς είχε χαρακτηριστεί «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ.Κουβέλης, όταν δέχθηκε υπουργικό θώκο. Ο ψόγος δεν ευσταθεί. Διότι η μνημονιακή στροφή της σημερινής κυβέρνησης δικαίωσε πλήρως τις εν γένει επιλογές και την άποψη του πρώην αρχηγού της ΔΗΜΑΡ για την πορεία της χώρας. Το ότι είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά, ας αποδοθεί στην μικροπολιτική αντίληψη του κ. Κουβέλη περί πολιτικού κόστους.