current views are: 5

2 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:00

Το κρίσιμο «όχι» του Ζάεφ…

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σφίγγα. Αλλά ο ομόλογός του είναι λαλίστατος και αποκαλυπτικός.

Δημοσίευση 16:00’

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σφίγγα. Αλλά ο ομόλογός του είναι λαλίστατος και αποκαλυπτικός.

Σε ανοιχτή γραμμή Τσίπρας – Ζάεφ. Μάλιστα. Και τι συζητούν; Ποιές θέσεις αμφοτέρωθεν είναι το αντικείμενο των συζητήσεων αυτών;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σφίγγα. Αλλά ο ομόλογός του είναι λαλίστατος και αποκαλυπτικός. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περιθώριο η χώρα του να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα στο πλαίσιο «όποιων αλλαγών στο Σύνταγμα», απάντησε μονολεκτικά: Όχι.

Ταυτόχρονα είπε: «Να βρεθεί μια λύση που θα διατηρεί την αξιοπρέπεια και θα διαφυλάττει την ταυτότητα». Σοφόν το σαφές: Διαφύλαξη της ταυτότητας. Δηλαδή, «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Αλήθεια, συμφωνεί με αυτό ο κ.Τσίπρας;

Ιδού, λοιπόν, το μείζον. Η ταυτότητα. Και όχι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος που αφορούν στον αλυτρωτισμό. Διότι, η υποχώρηση από ελληνικής πλευράς στο μείζον θέμα της ταυτότητας, είναι η ασφαλής γέφυρα να περάσει αργότερα ο αλυτρωτισμός (οικειοποίηση της ιστορίας, «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα κλπ).

Η χώρα μας φαίνεται να εμμένει σε δύο σημεία. Κυρίως στο erga omnes (ονομασία που θα ισχύει διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της γείτονος), και στην αμετάφραστη ονομασία, θέμα στο οποίο ενδέχεται να υποχωρήσει.

Όντως, το erga omnes είναι σημαντικό και αδιαπράγμευτο. Εκ των ων ουκ άνευ, δηλαδή. Αλλά-το είπαμε- το μείζον είναι η εθνότητα και η γλώσσα. Αν η Ελλάδα υποχωρήσει ελαφρά τη καρδία, θα έχει αποδεχθεί κάτι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία: το (γεωγραφικό ) μέρος να εκπροσωπεί αυθαιρέτως το όλον!

Κι αν αυτό το κατακτήσει η FYROM, μοιραία και σε βάθος χρόνου θα οικειοποιηθεί ως κρατική οντότης και την ιστορία της Μακεδονίας. Οπερ σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα βαρύνεται εσαεί με ένα ειδεχθές έγκλημα εις βάρος της χώρας.

Η στήλη εξέφρασε προ καιρού αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία. Και συνεχίζει να τις διατηρεί. Όχι επειδή διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται για το μείζον (εθνότητα/γλώσσα). Αλλά, διότι οι κυβερνώντες-και ειδικά ο Τσίπρας- έχουν κατανοήσει ότι τυχόν συμφωνία του είδους αυτού, θα τους στοιχίσει εκλογικώς.

Ακριβέστερα-και σύμφωνα με τον άφευκτο υποκειμενισμό της στήλης- θα συντριβούν στις προσεχείς εκλογές, αν παραδώσουν μέρος της ιστορίας μας  στον προκλητικό εθνικισμό της γείτονος.