current views are: 1

20 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση16:15

Η Ισπανία ζητά από την Κούβα την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Κούβα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους έπειτα από τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Βίλμαρ Βιγιάρ Μεντόσα, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας.

Δημοσίευση 16:15’
αρθρο-newpost

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Κούβα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους έπειτα από τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Βίλμαρ Βιγιάρ Μεντόσα, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας.

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Κούβα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους έπειτα από τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Βίλμαρ Βιγιάρ Μεντόσα, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας. Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία εξέφρασε την «θλίψη και τα συλλυπητήρια» της μετά τον «τραγικό» θάνατο του Βιγιάρ.

Θα συνεργαστούμε με την ΕΕ προκειμένου να υπάρξει ένας ορίζοντας για τη δημοκρατία στην Κούβα», τόνισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Ο Μεντόσα υπέκυψε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατηγόρησαν τις αρχές ότι διέπραξαν «πολιτική δολοφονία».

Ο 31 ετών κρατούμενος, άρχισε απεργία πείνας μετά την μεταγωγή του στις φυλακές στις 14 Νοεμβρίου για να εκτίσει ποινή 4ετούς φυλάκισης για την κατηγορία της ανυπακοής στις αρχές. Είχε συλληφθεί στη διάρκεια μίας ειρηνικής διαδήλωσης στον τόπο κατοικίας του, την Κοντραμαέστρε, δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς η Μπέρτα Σολέρ, εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Γυναίκες στα Λευκά.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την σύζυγό του Μαρίτσα Πελεγρίνο, όπως τονίζουν η Κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση (CCDHRN) και ο δημιουργός της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Γιοάνι Σάντσες.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Μεντόσα υπέκυψε χθες σε νοσοκομείο της πόλης Σαντιάγο ντε Κούβα, στα ανατολικά της νήσου. Είχε διακομιστεί εκεί από τη φυλακή λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διάριο ντε Κούβα, το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από στρατιώτες και πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εκδίδεται στην Μαδρίτη, οι αρχές των φυλακών άργησαν να προσφέρουν στον Βιγιάρ Μεντόσα την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Η δε Πελεγρίνο τόνισε στο ίδιο φύλλο, πως η αστυνομία είχε υποσχεθεί να αποφυλακίσει τον ασθενή σύζυγό της εάν εκείνη σταματούσε κάθε δική της αντιπολιτευτική δραστηριότητα.

Με βάση τα ισπανικά μέσα, η αντιπολίτευση κατήγγειλε το καθεστώς ότι διέπραξε «πολιτική δολοφονία». Ο Βιγιάρ Μεντόσα, πατέρας δύο κοριτσιών, ανήκε στην οργάνωση Κουβανική Πατριωτική Ένωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CCDHRN Ελισάρδο Σάντσες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα