ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία η ανάδειξη του νέου Πάπα

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2013, 22:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στην τελική ευθεία η ανάδειξη του νέου Πάπα
Facebook Twitter Whatsapp
Αντίστροφη μέτρηση για να βγει λευκός καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, που θα σημάνει την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Αντίστροφη μέτρηση για να βγει λευκός καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, που θα σημάνει την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι 115 καρδινάλιοι οι οποίοι πρόκειται να εκλέξουν το νέο ποντίφικα ολοκλήρωσαν σήμερα τις προκαταρκτικές τους συνομιλίες και αύριο το απόγευμα αναμένεται να εισέλθουν στο παρεκκλήσι της Κάπελα Σιστίνα όπου θα παραμείνουν πίσω από κλειστές πόρτες, μέχρι να αναδείξουν το νέο Πάπα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν υπάρχει ως τώρα κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, αλλά δύο υποψήφιοι μοιάζουν να είναι οι επικρατέστεροι: ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, που φέρεται να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ευρωπαίων καρδινάλιων· και ο Οντίγιο Πέντρο Σέρερ, 64 ετών, αρχιεπίσκοπος του Σάου Πάουλου της Βραζιλίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αρεστός σε μεγάλο μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών στο Βατικανό.

Ουδείς εκ των δυο υποψηφίων αυτών όμως συγκεντρώνει εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων για να εκλεγεί.

Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, να προσπαθήσουν να επιβληθούν αουτσάιντερ από την Βόρεια ή την Νότια Αμερική—και ακόμη και από την Αφρική.

Σχολιαστές επισημαίνουν μολαταύτα ότι υπάρχουν ελπίδες η διαδικασία εκλογής του ποντίφικα να αποδειχθεί σχετικά σύντομη: την Τετάρτη ή την Πέμπτη, λένε, από την καπνοδόχο της Σιστίνα ίσως βγει ο λευκός καπνός που δείχνει ότι η διαδικασία εκλογής ευοδώθηκε.

Μετά την αυριανή μία ψηφοφορία, από μεθαύριο Τετάρτη οι 115 εκλέκτορες θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα και οι καπνός θα βγαίνει δυο φορές, στις 12:00 και στις 18:00 (ώρες Ιταλίας). Μαύρος σε περίπτωση ανεπιτυχούς ψηφοφορίας, άσπρος για να ανακοινωθεί ότι ο νέος Πάπας εξελέγη.

Από την στιγμή που οι μισοί καρδινάλιοι έχουν επιλεγεί από τον «επίτιμο ποντίφικα» Γιόζεφ Ράτσινγκερ και οι άλλοι μισοί είχαν εκλέξει τον ίδιο τον Βενέδικτο, μπορεί κανείς να εικάσει ότι ο νέος Πάπας δύσκολα θα προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές. Μπορεί παρά ταύτα να προσπαθήσει να δώσει ένα στίγμα «ανανέωσης».

Ο επόμενος επικεφαλής του Βατικανού θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η οικονομική διαφάνεια της τράπεζας του Βατικανού (IOR), η καταπολέμηση της μάστιγας των παιδεραστών κληρικών, η αγαμία των καθολικών ιερέων —που αμφισβητείται όλο και συχνότερα— τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δυνατότητα να μπορέσουν οι γυναίκες να χειροτονούνται στο μέλλον ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.