current views are: 2

21 Απριλίου 2013
Δημοσίευση11:27

Ιταλία: Οι επόμενες κινήσεις του Ναπολιτάνο

Μετά την χθεσινή επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η προσοχή των πολιτικών αναλυτών είναι στραμμένη τώρα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Δημοσίευση 11:27’
αρθρο-newpost

Μετά την χθεσινή επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η προσοχή των πολιτικών αναλυτών είναι στραμμένη τώρα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά την χθεσινή επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η προσοχή των πολιτικών αναλυτών είναι στραμμένη τώρα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι αυτή την στιγμή, ο επανεκλεγείς Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να επιλέξει τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι αυτά του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, και του μέχρι χθες δεύτερου γραμματέα του προοδευτικού “Δημοκρατικού Κόμματος”, Ενρίκο Λέτα.

Χθες βράδυ ο Λέτα υπέβαλε και επίσημα, την παραίτησή του από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών μαζί με τον γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Σύντομα, το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροαριστεράς θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για να καθορίσει την μελλοντική γραμμή του. Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα Αμάτο για την πρωθυπουργία, φέρεται να στηρίζεται από το ρεύμα των “Δημοκρατικών” που έχει ως σημείο αναφοράς του, τον ανανεωτή δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.

Η “Επιλογή Πολιτών” του Μάριο Μόντι όμως, από ότι διαρρέει, θα προτιμούσε για την πρωθυπουργία τον Ενρίκο Λέτα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ένα βασικό στέλεχος της μπερλουσκονικής παράταξης. Ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας ίσως και στενός συνεργάτης του “Καβαλιέρε”, Ανζτελίνο Αλφάνο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηρίξουν η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, και η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι. Θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί κατά πόσον το βαθιά διχασμένο “Δημοκρατικό Κόμμα”, είναι πράγματι διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μια προοπτική στην οποία εναντιώνεται μεγάλο μέρος των προοδευτικών ψηφοφόρων. Είναι σαφές πάντως ότι η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να συσταθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς έχουν περάσει πλέον σχεδόν δυο μήνες από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

Αναμένεται να διαπιστωθεί επίσης ποια “φόρμουλα” θα επιλεγεί, για τον προσδιορισμό της νέας κυβερνητικής ομάδας: οι αναλυτές τις ώρες αυτές κάνουν και πάλι αναφορά σε “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, όπως και σε “κυβέρνηση του προέδρου”, λόγω του καθοριστικού ρόλου που είναι βέβαιο ότι θα παίξει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην όλη σύνθεσή της. Ο Ιταλός πρόεδρος πάντως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αναφερθεί λεπτομερώς στο πώς εννοεί την δεύτερη αυτή θητεία του: αν σκοπεύει να εξαντλήσει, δηλαδή, ολόκληρη την νέα του επταετία ή αν υπάρχει πιθανότητα να παραιτηθεί νωρίτερα, και να υποδείξει με σαφήνεια τις κύριες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα