ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πλάμεν Ορεσάρσκι νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2013, 14:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Πλάμεν Ορεσάρσκι νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
Facebook Twitter Whatsapp
Με 120 ψήφους υπέρ και 97 κατά, ο Πλάμεν Βασίλεφ Ορεσάρσκι εξελέγη από το βουλγαρικό κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Με 120 ψήφους υπέρ και 97 κατά, ο Πλάμεν Βασίλεφ Ορεσάρσκι εξελέγη από το βουλγαρικό κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ).

Τον κ. Ορεσάρσκι καταψήφισαν οι βουλευτές του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος GERB, ενώ οι 23 βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα» δήλωσαν αποχή.

Το πορτρέτο του νέου πρωθυπουργού

Το πορτρέτο του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, σκιαγράφησε ο επικεφαλής των Βουλγάρων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ.

«Πλάμεν Ορεσάρσκι, 53 ετών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας της Σόφιας, καθηγητής και αντιπρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου, κορυφαίος οικονομολόγος και πολιτικός παράγοντας. Ο κ. Ορεσάρσκι μιλάει αγγλικά και ρωσικά και όλη η επαγγελματική σταδιοδρομία του εξελίχθηκε στον τομέα των Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Κατά τη θητεία του στον τρικομματικό συνασπισμό (2005-2009), ο κ. Ορεσάρσκι δεν έβλεπε τον εαυτό του στο ρόλο του «κυρίου όχι» με τον οποίο ταυτίζεται παραδοσιακά το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών σε μια κυβέρνηση, αλλά πάντα έβρισκε τρόπο (και πόρους) για να στηρίξει όσους κλάδους, φορείς, κοινωνικές ομάδες είχαν πραγματική ανάγκη.

Το κατάφερνε μάλιστα, δίχως να διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα της χώρας και χωρίς να δέχονται τα βαριά χτυπήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι πολίτες, τουλάχιστον ως τις εκλογές, τον Ιούλιο του 2009.

Στη διάρκεια της θητείας του το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας μειώθηκε από 29% σε 14% του ΑΕΠ, στη χώρα έγιναν πάνω από 20 δισ. ευρώ επενδύσεις, η ανεργία ήταν 6%(και όχι 14%, όπως είναι σήμερα) και το εισόδημα του κόσμου, ύστερα από διαδοχικές αυξήσεις, ήταν σχετικά αξιοπρεπές» είπε.

«Προσωπικά γνώρισα τον Πλάμεν Ορεσάρσκι το 2005, κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησής μου, κι αμέσως μου έκανε εντύπωση με τον ήπιο, συγκρατημένο και σοβαρό χαρακτήρα του, αλλά ταυτόχρονα, με την αίσθηση χιούμορ του. Κι αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό προσόν. Επειδή νομίζω, ότι είναι σοβαρό μειονέκτημα ενός πολιτικού άνδρα να αντιλαμβάνεται την προσωπικότητά του με υπέρμετρη σοβαρότητα. Να διέπεται από την πεποίθηση, ότι "ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει" με την αρχή και το τέλος της κυβερνητικής θητείας του. Να βλέπει τον εαυτό του σαν ιδιόμορφος "Βασιλεύς Ήλιος" αλλά και να συμμερίζεται το πιστεύω του Λουδοβίκου του 14ου "Η Πολιτεία είμαι εγώ"», κατέληξε ο κ. Στανίσεφ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr