ΔΙΕΘΝΗ

Oμιλία του Ομπάμα... αγγελικά πλασμένη

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2013, 18:24 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2013, 18:24
Oμιλία του Ομπάμα... αγγελικά πλασμένη
Facebook Twitter Whatsapp

Η ισότητα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στην ευημερία και το χρέος των εθνών να μην εφησυχάζουν ήταν το κεντρικό θέμα της πολυαναμενόμενης ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η ισότητα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στην ευημερία και το χρέος των εθνών να μην εφησυχάζουν ήταν το κεντρικό θέμα της πολυαναμενόμενης ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να εξαγγέλλει νέα πολιτική για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων —ανακοίνωσε βήματα για μείωσή τους κατά το ένα τρίτο— και να υπεραμύνεται του συστήματος παρακολούθησης PRISM ως μέσου προστασίας της ασφάλειας των πολιτών.

«Ο εφησυχασμός δεν είναι στον χαρακτήρα των μεγάλων εθνών», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας όρθιος στην ανατολική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου, «συμβόλου άλλοτε της διαιρεμένης Ευρώπης και σήμερα της ενότητας, της ανοχής και της δημοκρατίας», όπως είχε πει προηγουμένως η Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον πειρασμό, όταν δεν υπάρχουν πια ορατά τείχη, συρματοπλέγματα και τανκς, να στραφούμε στον εαυτό μας και στην δική μας ευημερία και τόνισε ότι «ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται», για να προσθέσει: «Δεν είμαστε πολίτες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, αλλά του κόσμου. Και όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία, δεν ευημερούμε πραγματικά» και να αναφερθεί συγκεκριμένα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην νότια Ευρώπη: «Πρέπει να χτίσουμε νέες κλίμακες ευκαιρίας. Θέλουμε να συνεργαστούμε ώστε ο καθένας, είτε ζει στο Σικάγο είτε στο Βερολίνο είτε στην Αθήνα είτε στην Μαδρίτη, να μπορεί να απολαύσει τους καρπούς της εργασίας. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα των γυναικών, στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασής τους στην παιδεία και την υγεία και στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου. «Είμαστε πιο ελεύθεροι όταν όλοι μπορούν να επιδιώξουν την ευημερία τους», δήλωσε και υποστήριξε ότι, πέρα από την φιλανθρωπία, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των φτωχών χωρών προκειμένου να δοθούν βιώσιμες απαντήσεις στο πρόβλημα της φτώχειας. Μιλώντας μάλιστα για το AIDS, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φθάσουμε σύντομα στην πρώτη γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από την μάστιγα.

Αναφερόμενος στην απειλή των πυρηνικών όπλων, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγγειλε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προωθήσει την μείωσή τους κατά το ένα τρίτο, να διαπραγματευτεί με την Ρωσία και το ΝΑΤΟ και το 2016 να διοργανώσει Σύνοδο με αντικείμενο μια νέα Συνθήκη για τον αφοπλισμό ώστε τα πυρηνικά να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1950. Διευκρίνισε πάντως ότι οι απειλές για την ασφάλεια των Αμερικανών δεν προέρχονται μόνο από το εξωτερικό και εγγυήθηκε ότι η παρακολούθηση επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες γίνεται με αυστηρούς κανόνες και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. «Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί — να είναι ασφαλείς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα. Στις δημοκρατικές χώρες ακούμε εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να υπηρετούν την δύναμη του πολίτη, όχι το αντίστροφο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθώντας τα βήματα του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος, από την δυτική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου είχε πριν από 50 χρόνια εκφράσει την συμπαράστασή του στους Γερμανούς, λέγοντας «Είμαι Βερολινέζος», ο κ. Ομπάμα κάλεσε όποιον αμφισβητεί ότι η σημερινή γενιά έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, να επισκεφθεί το Βερολίνο και να δει τους ανθρώπους οι οποίοι «αψήφησαν το Τείχος, τα συρματοπλέγματα, τα όπλα και τις νάρκες» για να φθάσουν στην ελευθερία. «Το Τείχος ανήκει στην Ιστορία. Έχουμε όμως κι εμείς χρέος να γράψουμε Ιστορία. Αυτό είναι το πνεύμα του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον αμερικανό Πρόεδρο προλόγισε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε αξέχαστο το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά και την αφοσίωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Βερολίνο και το ενδιαφέρον του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου για την επανένωση της Γερμανίας. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου οι Γερμανοί να αποκτήσουν την ελευθερία τους, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, ανέφερε ότι «ήταν το όνειρο της ελευθερίας αυτό που δημιούργησε την γερμανοαμερικανική φιλία και γκρέμισε το Τείχος» και πρόσθεσε ότι αυτό το όνειρο ενώνει τα δύο έθνη ακόμη και σήμερα, ενόψει των νέων μεγάλων προκλήσεων. Περιέγραψε το Βερολίνο ως ανοιχτή και ανεκτική πόλη, στην οποία, όπως είπε, χτυπά η καρδιά της φιλίας των δύο λαών.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντάται με τον υποψήφιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ στο κτίριο της Commerzbank, δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ αργότερα η κα Μέρκελ θα παραθέσει επίσημο δείπνο με 250 προσκεκλημένους. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αναχωρήσει από το Βερολίνο αργότερα απόψε με προορισμό την Ουάσιγκτον.