current views are: 1

16 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση00:31

Την Τετάρτη παρουσιάζονται τα επόμενα «βήματα» της Σερβίας προς την Ε.Ε.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στο Βελιγράδι θα παρουσιάσει στις σερβικές αρχές τα επόμενα βήματα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας.

Δημοσίευση 00:31’
αρθρο-newpost

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στο Βελιγράδι θα παρουσιάσει στις σερβικές αρχές τα επόμενα βήματα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στο Βελιγράδι θα παρουσιάσει στις σερβικές αρχές τα επόμενα βήματα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας και ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα διαπραγματευτικά κεφάλαια 23 (δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια).

Τις διευκρινίσεις αυτές έκανε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, Αντριάνο Μάρτινς επισημαίνοντας ότι η Σερβία έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή της πορεία.

«Ωστόσο ο ρυθμός προόδου θα εξαρτηθεί από την προσήλωση και τις ουσιαστικές προσπάθειες της Σερβίας για την εφαρμογή της συμφωνίας με το Κόσοβο και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Μάρτινς και πρόσθεσε ότι τώρα εξαρτάται από τη Σερβία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και να επιδείξει αποτελέσματα.

Ο κ. Μάρτινς στη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης με θέμα την πρόταση σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, εκτίμησε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται την «κατάλληλη ώρα», επειδή ο κ. Φούλε στις 17 Ιουλίου θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και στις 18 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη για τις τεχνικές συζητήσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι το Βελιγράδι επισκέφθηκαν πρόσφατα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι σε όλες τις συναντήσεις απεστάλη στη Σερβία μήνυμα ενθάρρυνσης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

«Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία αποδεικνύει ότι η χώρα πέτυχε σημαντική πρόοδο, την οποία εκτιμά η ΕΕ» είπε ο κ. Μάρτινς.


σχετικα αρθρα