ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μελετά πρώην υπουργός του Καντάφι

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2011, 08:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μελετά πρώην υπουργός του Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, μελετά το ενδεχόμενο να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές στη χώρα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, μελετά το ενδεχόμενο να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές στη χώρα.

Ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ δήλωσε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι η απόφαση σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης ελήφθη "από μέλη των τοπικών συμβουλίων των ανατολικών περιοχών" της Λιβύης.

Η εν λόγω κυβέρνηση θα περιλαμβάνει στις τάξεις της στρατιωτικούς και πολίτες και θα λειτουργήσει "το ανώτατο" για τρεις μήνες. "Στη συνέχεια θα γίνουν δίκαιες εκλογές και οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέξουν τον ηγέτη τους", διευρκίνισε.

Ο Άμπντελ Τζαλίλ παραιτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από υπουργός Δικαιοσύνης "σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας" κατά των διαδηλωτών. Έκανε τις δηλώσεις αυτές από την πόλη Αλ Μπάιντα, ανατολικά της Βεγγάζης, που είναι στο επίκεντρο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο πρώην υπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τον Καντάφι προκειμένου να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, τονίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να δικαστεί στη Λιβύη.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία προσχώρησε στην εξέγερση

Tην ίδια ώρα, υπάλληλοι στην λιβυκή πετρελαϊκή εταιρία Arabian Gulf Oil Co προσχώρησαν στην εξέγερση εναντίον του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και συνεχίζουν τη λειτουργία της αφότου ξεκίνησε η αναταραχή, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.

Επικαλούμενη δήλωση την οποία έλαβε από υπαλλήλους της εταιρίας, όπως είπε, η Quryna ανέφερε πως "η εταιρία λειτουργεί σε όλα τα πεδία και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και έχει καταφέρει από την αρχή της εξέγερσης να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στις πετρελαιοφόρες περιοχές της και στο λιμάνι Αλ-Χουράικα".

Η Agoco, θυγατρική της κρατικής National Oil Company, αντλούσε περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο του 2010 από μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοφόρες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων των Σαρίρ και Ναφούρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Τρεις από τους υπαλλήλους της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, πρόσθεσε.

Τελωνειακοί εγκατέλειψαν τα πόστα τους στα σύνορα με την Τυνησία

Τέλος, οι Λίβυοι τελωνειακοί εγκατέλειψαν τον κυριότερο μεθοριακό σταθμό μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας, στο Ρας Τζεντίρ, όμως στρατιωτικοί και αστυνομικοί που παραμένουν πιστοί στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκονται ακόμη εκεί, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

"Εδώ και δύο ημέρες δεν υπάρχουν τελωνειακοί στο Ρας Τζεντίρ, παρά μόνο ο στρατός και η αστυνομία", ανέφερε ένας μάρτυρας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

"Κατά τα φαινόμενα κάτι παρόμοιο γίνεται και στην Νταχίμπα. Τα διαβατήρια δεν σφραγίζονται αλλά οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες, όπως στο Ρας Τζεντίρ", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου, Μόντζι Σλιμ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr