current views are: 1

5 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση07:44

Χιλή: «Συγγνώμη» των δικαστών για την περίοδο της δικτατορίας Πινοτσέτ

Η Εθνική Ενωση Δικαστών της Χιλής που εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού σώματος της χώρας, ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες των μελών της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Δημοσίευση 07:44’
αρθρο-newpost

Η Εθνική Ενωση Δικαστών της Χιλής που εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού σώματος της χώρας, ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες των μελών της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Η Εθνική Ενωση Δικαστών της Χιλής που εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού σώματος της χώρας, ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες των μελών της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας , παραδεχόμενη σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ότι την εποχή εκείνη οι δικαστές είχαν εγκαταλείψει τον βασικό τους ρόλο στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

“Ηρθε η ώρα να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα… και την κοινωνία της Χιλής”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, η οποία εκδόθηκε μία εβδομάδα πριν από την 40ή επέτειο του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Πινοτσέτ και στην οποία αναφέρεται ότι τα μέλη της, και κυρίως το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους στην προστασία των θυμάτων από τις καταχρήσεις του Κράτους.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990).

Η Ενωση Δικαστών αναγνωρίζει ότι το σώμα των χιλιανών δικαστών θα έπρεπε και όφειλε να κάνει πολύ περισσότερα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκείνων που διώχθηκαν από τη δικτατορία και ότι οι δικαστές αγνόησαν τις εκκλήσεις των θυμάτων που ζητούσαν την επέμβαση της δικαστικής εξουσίας.

Τα μέλη του δικαστικού σώματος απέρριψαν συστηματικά περί τα 5.000 αιτήματα δικαστικής αρωγής για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν απαχθεί ή δολοφονηθεί από τις στρατιωτικές αρχές, απαντώντας συνήθως ότι δεν είχαν πληροφορίες για την τύχη τους.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα δήλωσε πρόσφατα ότι το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 αποτελεί “ιστορικό γεγονός” και ότι η 40ή επέτειος αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή.

Ο συντηρητικός γερουσιαστής Χερνάν Λαρέν, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης, ζήτησε δημόσια πριν από λίγες ημέρες συγγνώμη “για ό,τι έχει πράξει ή για ό,τι παρέλειψε από αυτά που όφειλε να έχει πράξει”, ο ίδιος και το κόμμα του, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. “Ζητώ συγγνώμη. Αυτή είναι η φωνή μου για τη συμφιλίωση”.

 


σχετικα αρθρα