ΔΙΕΘΝΗ

Στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020!

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2013, 21:17 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2013, 23:24
Στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020!
Facebook Twitter Whatsapp

Το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ. 

Το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ. 

Υπενθυμίζεται ότι τη διοργάνωση διεκδικούσαν ακόμη η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη, η οποία όμως αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη που έκανε την παρουσίασή της στη συνάντηση των μελών της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ακολούθησε το Τόκιο και στη συνέχεια η Μαδρίτη. 

Η τουρκική παρουσίαση εστίασε στη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας, δίνοντας βάση στην ιστορία της πόλης και την πολυπολιτισμικότηά της. Η εκστρατεία διεκδίκησης της Κωνσταντινούπολης σκιάστηκε το φετινό καλοκαίρι από την πολιτική αναταραχή και τις διαδηλώσεις, καθώς και από μία σειρά σκανδάλων ντόπινγκ με εμπλεκόμενους τούρκους αθλητές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η απόφαση για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς η Τουρκία, η χώρα της νεολαίας και σε μία πόλη 8.000 ετών όπως η Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι των ηπείρων, θα ενσωματώσει το ολυμπιακό πνεύμα. Θα αποτελέσει τη γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον και τη σύνδεση των ηπείρων, των πόλεων και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Βλέπουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τους κρίκους της ειρήνης και του σεβασμού».

Η συμμετοχή της Ιαπωνίας ήταν η δεύτερη που παρουσιάστηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, χαρακτήρισε τη χώρα του ως ένα ασφαλές μέρος για τη διοργάνωση των Αγώνων.

Μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα το 2011 εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Ωστόσο, ο Άμπε υπογράμμισε ότι «δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε θα προκαλέσει ζημιά στο Τόκιο». Παράλληλα, στήριξε την συμμετοχή της χώρας του τονίζοντας ότι ποτέ Ιάπωνας αθλητής δεν έχει βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, είτε σε Ολυμπιακούς, είτε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η ισπανική συμμετοχή, της Μαδρίτης έκανε λόγο για «αξιόπιστους και υπεύθυνους» Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρουσίαση της πόλης αποκάλυψε ότι το 80% των πιθανών εγκαταστάσεων έχουν ήδη χτιστεί και χρησιμοποιούνται.

«Η Μαδρίτη μπορεί να φιλοξενήσει τους Αγώνες χωρίς κανένα κίνδυνο για το ολυμπιακό κίνημα», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη τα ερωτηματικά για σύνδεση της Ισπανίας με σκάνδαλο αναβολικών αναβολικά.

«Είχαμε ένα πρόβλημα στο παρελθόν (με το ντόπινγκ), αλλά έχουμε κάνει αυστηρότερη τη νομοθεσία. Αγωνιζόμαστε κατά του ντόπινγκ και πιστεύουμε στους καθαρούς αγώνες», είπε ο Ραχόι.