current views are: 1

10 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση19:52

Βουλγαρία: Νέα στοιχεία για την υπόθεση «Μπέλενε»

Η WorleyParsons, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διασύνδεσής της με τη ρωσική κρατική εταιρεία Atomstroyexport.

Δημοσίευση 19:52’
αρθρο-newpost

Η WorleyParsons, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διασύνδεσής της με τη ρωσική κρατική εταιρεία Atomstroyexport.

Η WorleyParsons, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διασύνδεσής της με τη ρωσική κρατική εταιρεία Atomstroyexport, οι οποίοι, ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν θα εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της στο εγκαταλελειμμένο σχέδιο για τη μονάδα.

Η Atomstroyexport ήταν η ανάδοχος κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε και οποιαδήποτε σύνδεση με την WorleyParsons θα σήμανε συναγερμό για τις βουλγαρικές αρχές. Αυτό γιατί η WorleyParsons συμμετέχει στη διαδικασία εκδίκασης, στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, της προσφυγής της Atomstroyexport κατά της Βουλγαρίας, από την οποία ζητεί αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ για την παύση του έργου στο Μπέλενε. Το θέμα της σύνδεσης μεταξύ των δύο εταιρειών ανέδειξε το κεντροδεξιό κόμμα “Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία”, επικαλούμενο επίσημα ρωσικά έγγραφα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα Βουλγαρίας της WorleyParsons, επισημαίνεται ακόμη ότι η εταιρεία θα αντικρούσει τις κατηγορίες κατά του επικεφαλής της Σουμποτίν Σουμποτίνοφ, ο οποίος φέρεται ότι σε συνεργασία με τον επικεφαλής της “Risk Engineering” (υπεργολάβος του έργου στο Μπέλενε) Μπόγκομιλ Μάντσεφ, καταχράστηκαν περί τα 8 εκατ. λέβα, συνεχίζοντας να εισπράττουν εντάλματα πληρωμών, για διάστημα περίπου ενάμιση έτους, αφότου το έργο στο Μπέλενε εγκαταλείφθηκε οριστικά (την άνοιξη του 2012). Η WorleyParsons ισχυρίζεται ότι κινήθηκε στο πλαίσιο έγκυρου συμβολαίου, που υπέγραψε με την Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) το 2005 και το οποίο παρέμεινε σε ισχύ, ακόμη και όταν σταμάτησε το έργο το 2012.

Περαιτέρω, η WorleyParsons υποστηρίζει ότι παρείχε όλες τις υπηρεσίες που προβλέπονταν στη σύμβαση, σε συμμόρφωση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της Βουλγαρίας και τις απαιτήσεις της ΝΕΚ, και υπήρξε συνεπής, υπηρετώντας τα συμφέροντα της ΝΕΚ και της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι πληροφορήθηκε επισήμως τη Δευτέρα την καταγγελία της σύμβασής της για το Μπέλενε από την ΝΕΚ.


σχετικα αρθρα