ΔΙΕΘΝΗ

Ο FAO τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2013, 12:05 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2013, 12:05
Ο FAO τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Facebook Twitter Whatsapp

Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής επισημαίνοντας ότι 842 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται την τροφή σε επαρκείς ποσότητες, εν μέρει εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης στα τρόφιμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής επισημαίνοντας ότι 842 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται την τροφή σε επαρκείς ποσότητες, εν μέρει εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης στα τρόφιμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, επικεφαλής των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σήμερα στην έδρα του, τη Ρώμη, θέλησε να υπογραμμίσει φέτος την σημασία της διατροφής για την καλή υγεία των πληθυσμών και για τα αειφόρα συστήματα παραγωγής.

"Μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης επιδεινώνουν το φυσικό περιβάλλον απειλώντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, τα οποία είναι απαραίτητα για τις μελλοντικές μας προμήθειες σε τρόφιμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Παρότι οι συνδυασμένες προσπάθειες των κρατών και των υπηρεσιών του ΟΗΕ επέτρεψαν να μειωθεί θεαματικά ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα (τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι το 2009), ο αριθμός των "υποσιτιζόμενων" φθάνει ακόμη τα δύο εκατομμύρια, τα οποία στερούνται πολλά μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και άλλα) στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τον FAO, ο υποσιτισμός πλήττει το 26% των παιδιών που παρουσιάζουν διαταραχή της ανάπτυξης ενώ 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια παχύσαρκοι.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, το οικονομικό κόστος του "υποσιτισμού και των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 2 έως 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή 1.400 έως 2.100 δισεκατομμύρια δολάρια".

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) που χορηγεί έκτακτη βοήθεια σε 80 χώρες, "είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί γρήγορα ο αριθμός των μητέρων και των παιδιών που λαμβάνουν διατροφικά προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και να δοθεί μέγιστη σημασία στις 1.000 πρώτες ημέρες ζωής" --από τη σύλληψη του εμβρύου έως την ηλικία των 2 ετών του νηπίου.

"Αν η διεθνής κοινότητα επένδυε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως επί μια πενταετία για να μειωθούν οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας και η θετική επίδραση στα μελλοντικά έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια", αναφέρει το ΡΑΜ, επικαλούμενο τους εμπειρογνώμονες της Συναίνεσης της Κοπεγχάγης --ενός προγράμματος ειδικά αφιερωμένου στην ευημερία της ανθρωπότητας.

Ωστόσο το διατροφικό σύστημα, υπενθυμίζει το ΡΑΜ, πλήττεται ιδιαίτερα από την σπατάλη: το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται κατ΄αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο τόνοι και τουλάχιστον 750 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

"Με το ένα τέταρτο των ποσοτήτων αυτών τρέφονται 842 εκατομμύρια άνθρωποι που λιμοκτονούν ανά τον κόσμο", δηλώνει ο Ρόμπερτ βαν Οτερντικ, ειδικός στην αγροβιομηχανία αρμόδιος για τις αγροτικές υποδομές στον FAO.

Σύμφωνα με τον ειδικό, "μειώνοντας στο ήμισυ την σπατάλη αυτή, δεν θα χρειαζόταν να αυξηθεί κατά 32% η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων προκειμένου να τρέφονται 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι το 2050". Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν σήμερα ότι θα χρειαστεί μια αύξηση 60% για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της ανθρωπότητας, που είναι μη βιώσιμη για τον πλανήτη, του οποίου οι πόροι σε καλλιεργήσιμη γη και νερό είναι πεπερασμένοι".

Για την Ματίλντ Ιουίνς, συντονίστρια της έκθεσης για το κόστος στο περιβάλλον της σπατάλης αυτής, "οι γεωργικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής που δεν καταναλώνεται αντιστοιχούν στην έκταση του Καναδά και της Ινδίας μαζί".

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την σπατάλη της τροφής εκπεφρασμένης σε επίπεδο μίας χώρας, "που έρχεται τρίτη κατά σειρά στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ" και η κατανάλωση νερού της οποίας θα ήταν τριπλάσια της λίμνης Λεμάν, σύμφωνα με την νεαρή γυναίκα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι μικρές δυνατότητες αποθήκευσης και πρόσβασης στην αγορά είναι οι βασικές αιτίες της σπατάλης. Ενώ στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά κοινωνίες, η υπερβολή των προτύπων και των κανόνων, για λόγους υγείας και αισθητικής, επικρίνεται.

Η Ιταλία αναμένεται σήμερα να προσφέρει στην έδρα του FAO γεύματα από προϊόντα που εξ ολοκλήρου προορίζονται για τους κάδους απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr