current views are: 1

18 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:01

Νορβηγός ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Ναϊρόμπι

Ο 23χρονος σομαλικής καταγωγής Νορβηγός Χασάν Αμπντι Ντουχουλόου θεωρείται ύποπτος από τη νορβηγική αστυνομία ότι συμμετείχε στην ομάδα των ισλαμιστών που πραγματοποίησε την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι.

Δημοσίευση 10:01’
αρθρο-newpost

Ο 23χρονος σομαλικής καταγωγής Νορβηγός Χασάν Αμπντι Ντουχουλόου θεωρείται ύποπτος από τη νορβηγική αστυνομία ότι συμμετείχε στην ομάδα των ισλαμιστών που πραγματοποίησε την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι.

Ο 23χρονος σομαλικής καταγωγής Νορβηγός Χασάν Αμπντι Ντουχουλόου θεωρείται ύποπτος από τη νορβηγική αστυνομία ότι συμμετείχε στην ομάδα των ισλαμιστών που πραγματοποίησε την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού δικτύου BBC.

Ο νεαρός άνδρας γεννήθηκε στη Σομαλία και έφθασε το 1999 στη Νορβηγία όπου η οικογένειά του είχε καταφύγει, σύμφωνα με οικείους της οικογένειας που ρωτήθηκαν από το BBC στο Λάρβικ, μια πόλη που βρίσκεται 120 χλμ. νότια του ‘Οσλο, στην έρευνα αυτή που μεταδόθηκε χθες βράδυ.

“Είχε πολύ ακραίες απόψεις, δεν του άρεσε η ζωή στη Νορβηγία, έμπλεκε σε μπελάδες, σε φασαρίες, ο πατέρας του ανησυχούσε”, δήλωσε ένας πρώην γείτονας ο Μόρτεν Χένρικσεν, περιγράφοντας τον 23χρονο όταν ήταν έφηβος.

Οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών (PST) είχαν ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου ότι άρχισαν τη διενέργεια έρευνας για να εξακριβώσουν την ενδεχόμενη συμμετοχή ενός νορβηγού πολίτη σομαλικής καταγωγής στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επίσης ανακοινώσει ότι νορβηγοί ερευνητές είχαν μεταβεί στο Ναϊρόμπι για να συνεργαστούν με τους κενυάτες ομολόγους τους.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χασάν Αμπντι Ντουχουλόου φέρεται να είναι ένας από τους τέσσερις άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές στα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης του εμπορικού κέντρου.

Η επίθεση στο Westgate, που διήρκησε πολλές μέρες από τις 21 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 67 ανθρώπων, ενώ 23 φέρονται ως αγνοούμενοι.

Μαρτυρίες περιγράφουν πώς οι δράστες επιτέθηκαν στο εμπορικό κέντρο, γύρω στο μεσημέρι, ενώ υπήρχε πολύς κόσμος στο σημείο αυτό, ανοίγοντας πυρ, πετώντας χειροβομβίδες εναντίον πελατών και καταστηματαρχών, αποτελειώνοντας μερικές φορές τα θύματά τους πυροβολώντας τα εξ επαφής.

Βάσει εικόνων από τις κάμερες παρακολούθησης, οι κενυατικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των κομάντος που πραγματοποίησαν την επίθεση. Το Ναϊρόμπι μιλούσε αρχικά για 10 με 15 ισλαμιστές. Η αστυνομία δήλωσε κατόπιν ότι οι δράστες ήταν στην πραγματικότητα τέσσερις έως έξι.

Η κενυατική αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι βρήκε τους τέσσερις δράστες: σύμφωνα με την έρευνά της πρόκειται για τρεις Σομαλούς, τους Αμπου Μπαρααλ Αλ Σουντάνι, Χατάμπ Αλι Χαν και ενός προσώπου το μικρό όνομα του οποίου είναι Ουμάιρ όπως και έναν Κενυάτη σομαλικής καταγωγής, τον Ομαρ Ναμπχάν. Ωστόσο αυτά είναι ψευδώνυμα και μένει ανοικτό το θέμα της πραγματικής ταυτότητας των δραστών.

Η επίθεση στο Westgate είναι η χειρότερη που σημειώνεται σε κενυατικό έδαφος, μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι το 1998 που είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.


σχετικα αρθρα