current views are: 1

6 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:20

«Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ»

Τη διαχρονικότητα του μηνύματος του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την Ισότητα και την Ελευθερία υπογραμμίζουν στα μηνύματά τους για το θάνατο του ιστορικού νοτιοαφρικανού ηγέτη οι ξένες κυβερνήσεις.

Δημοσίευση 06:20’
αρθρο-newpost

Τη διαχρονικότητα του μηνύματος του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την Ισότητα και την Ελευθερία υπογραμμίζουν στα μηνύματά τους για το θάνατο του ιστορικού νοτιοαφρικανού ηγέτη οι ξένες κυβερνήσεις.

Τη διαχρονικότητα του μηνύματος του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την Ισότητα και την Ελευθερία υπογραμμίζουν στα μηνύματά τους για το θάνατο του ιστορικού νοτιοαφρικανού ηγέτη οι ξένες κυβερνήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε τον Μαντέλα «γίγαντα της δικαιοσύνης και άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».

«Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία», δήλωσε ο Μπαν. «Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο».

«Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο» είπε, εκφράζοντας επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μαντέλα. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ». Είπε ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.

«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής. «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν», είπε. «Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει». 

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία, όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο». «Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο», είπε ο Ολάντ σε δήλωσή του.

«Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα» τόνισε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική».

«Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας πως έσβησε ένα από τα δυνατότερα φώτα της εποχής μας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου έσβησε. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην εποχή μας. Ένας θρύλος στη ζωή, τώρα και στο θάνατο – ένας πραγματικά παγκόσμιος ήρωας», είπε ο Κάμερον.

«Στη χώρα που αγάπησε, ολόκληρο το έθνος θα θρηνεί το χαμό ενός ανθρώπου που αποτέλεσε της ενσάρκωση της χάρης. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου και η καρδιά μου είναι μαζί με την οικογένειά του, το λαό της Νότιας Αφρικής αλλά και όλους τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν χάρη στο κουράγιο του Νέλσον Μαντέλα» κατέληξε ο Κάμερον.


σχετικα αρθρα