ΔΙΕΘΝΗ

Σε αναζήτηση νέας κυβερνητικής συμφωνίας στη Σλοβενία

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2014, 16:34 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2014, 16:24
Σε αναζήτηση νέας κυβερνητικής συμφωνίας στη Σλοβενία
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα συμφωνία συνασπισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Νέα συμφωνία συνασπισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Η υπάρχουσα συμφωνία, η οποία υιοθετήθηκε πριν από ένα χρόνο, σε μεγάλο βαθμό έχει υλοποιηθεί και τα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων αναμένεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, χωρίς όμως μεγάλες αλλαγές λόγω διαφωνιών των εταίρων του συνασπισμού και του γεγονότος ότι απομένουν δύο χρόνια έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα «Θετική Σλοβενία» της Άλενκα Μπράτουσεκ.

Το σοβαρότερο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβενία είναι η επικείμενη κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο (TES) στο Σοστάνι, έργο το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, καθώς οι εταίροι έχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα.

Σημείο «αγκάθι» στις σχέσεις των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Ο συνασπισμός συμφώνησε την πώληση 15 εταιριών, μεταξύ των οποίων της Telekom Slovenije. Τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση της βιομηχανίας επιχρισμάτων – χρωμάτων Helios.

Μεταξύ των σημαντικότερων στόχων της υφιστάμενης συμφωνίας συνασπισμού ήταν η εκτόνωση του τεταμένου πολιτικού κλίματος στη χώρα, το εναρκτήριο λάκτισμα για την οικονομία και η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2013 αύξησε το έλλειμμα κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση προτίθεται να το μειώσει σε ένα δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ φέτος.

Κύρια προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τις τράπεζες, αλλά οι προσπάθειες για να καλυφθούν «τρύπες» των τραπεζών διαμόρφωσαν το δημόσιο έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ.

Παρότι η σλοβενική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, χωρίς να καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη, η φορολογία αυξήθηκε – υπήρξε άνοδος του ΦΠΑ και του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού δεν ήταν πολύ επιτυχής όσον αφορά τους στόχους στην ενέργεια, στις υποδομές, στη χωροταξία – δεν υπήρξε συμφωνία για τη νέα μονάδα στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Σοστάνι, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στον ποταμό Σάβα έχουν τεθεί σε αναμονή και η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το λιμάνι Κόπερ με τον κόμβο Ντίβατσα επανεξετάζεται.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr