ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2014, 07:05 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2014, 14:21
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Κριμαία της Ουκρανίας. Μετά την κατάληψη από ενόπλους του τοπικού κοινοβουλίου, μία ομάδα ένοπλων ανδρών φορώντας στρατιωτικές στολές βρίσκονται  στο κύριο αεροδρόμιο στην Συμφερόπολη της Κριμαίας, όπως μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Κριμαία της Ουκρανίας. Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη "μαχητών".

Νωρίτερα τα ξένα πρακτορεία μετέδιδαν ότι  ένοπλοι περιπολούν τους χώρους του αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και φαίνεται να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι άνδρες, οι οποίοι φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου. Ένας από αυτούς, ονόματι Βλαντίμιρ, είπε ότι είναι εθελοντής και τους βοηθάει. 

«Είμαι μαζί με την Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές...Βρισκόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για την τήρηση της τάξης. Θα καλωσορίσουμε τα αεροπλάνα με ένα ωραίο χαμόγελο--το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά», είπε. 

Ο Βλαντίμιρ πρόσθεσε ότι παρότι ο ίδιος και άλλοι εθελοντές υποστηρίζουν τις πράξεις των ενόπλων, δεν γνωρίζουν από που προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Αρχικά το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μετέδωσε ότι περίπου 50 ένοπλοι άνδρες ντυμένοι με στολές που δεν έφεραν κάποιο συγκεκριμένο έμβλημα, έφτασαν με τρία φορτηγά στο αεροδρόμιο και το κατέλαβαν. 

Αβάκοφ: Ένοπλη εισβολή και κατοχή

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή. 

Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. 

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν--αναίμακτα--και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία. 

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Αρνείται ο ρωσικός στόλος

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας πάντως αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

Στη Ρωσία ο Γιανουκόβιτς 

Την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία είναι έκρυθμη ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε γνωστό resort της Ρωσίας το οποίο έχει μετατρέψει σε αρχηγείο του από όπου στέλνει μήνυμα στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας του, ότι παραμένει «νόμιμος πρόεδρος του ουκρανικού κράτους».

Σύμφωνα, με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ο Γιανουκόβιτς αναμένεται σήμερα να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου από την πόλη Ροστόφ, της νότιας Ρωσίας στις 3 ώρα Ελλάδας.