current views are: 2

28 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση19:28

Τεταμένη η κατάσταση στην Κριμαία – Ρωσική εισβολή καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».

Δημοσίευση 19:28’
αρθρο-newpost

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε απόψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».

«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία», είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: «Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη», υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. «Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (…) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη», τόνισε.

«Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (…). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών» που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ δήλωσε  ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα» στην Κριμαία.

Κινήσεις στρατευμάτων στην Κριμαία

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας – τον οποίο επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ- τουλάχιστον 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (…). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press είχαν επιβεβαιώσει ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

Εξάλλου, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι εδώ και ώρα έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Επίσημη διαμαρτυρία στην Μόσχα

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε νωρίτερα την Παρασκευή επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις της παραβίασαν τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας στον Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο νωρίτερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.

Επιβεβαιώνει η Ρωσία

Η Ρωσία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τις στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία, ωστόσο όπως ανέφερε ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, αυτές είναι  σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο.

«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε σχολίασε τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.

Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες

Για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι «ο ουκρανικός λαός αξίζει την ευκαιρία να καθορίσει μόνος του το μέλλον του».

«θα συνεχίσουμε να έχουμε επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση στο ζήτημα της Ουκρανίας» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος πως «θα υπάρξουν συνέπειες εάν η χώρα αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της χρήσης στρατιωτικών μέσων».


σχετικα αρθρα