current views are: 1

28 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση16:59

Διπλωματικός «πυρετός» για την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας αυτής.

Δημοσίευση 16:59’
αρθρο-newpost

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας αυτής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας, με τον ρώσο πρόεδρο να καλεί σε αποκλιμάκωση της έντασης.

«Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι «ακραίοι ριζοσπάστες» και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ανέφερε η ρωσική προεδρία σε δελτίο Τύπου.

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν σχεδιασθεί πριν από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει η μεταβατική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία».

Ο Κάμερον και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκεφθεί πώς να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος.


σχετικα αρθρα