ΔΙΕΘΝΗ

«Πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις με Ρωσία για τη βίζα η ΕΕ και απειλεί με κυρώσεις

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2014, 19:57 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2014, 22:27
«Πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις με Ρωσία για τη βίζα η ΕΕ και απειλεί με κυρώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Παραμένει για ακόμη μία ημέρα το αδιέξοδο στην ουκρανική κρίση, με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να προειδοποιεί για οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, και τη συνάντηση Λαβρόφ – Κέρι στη Ρώμη να ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.  Όλα αυτά, στη σκιά των πρώτων μέτρων που έλαβε ο Λευκός Οίκος κατά της Μόσχας, αλλά και της απόφασης της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παραμένει για ακόμη μία ημέρα το αδιέξοδο στην ουκρανική κρίση, με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να προειδοποιεί για οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, και τη συνάντηση Λαβρόφ – Κέρι στη Ρώμη να ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.  Όλα αυτά, στη σκιά των πρώτων μέτρων που έλαβε ο Λευκός Οίκος κατά της Μόσχας, αλλά και της απόφασης της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία. 

Κατά τη μαραθώνια σύνοδο κορυφής, αποφασίστηκε ότι η ΕΕ θα επιβάλει  κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με το ενδεχόμενο των οικονομικών κυρώσεων να παραμένει ανοιχτό.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες, καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους. 

Επιπλέον, οι «28» ζητούν από τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών και προσθέτουν:

«Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια.

Από σήμερα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων ρώσων πολιτών.

Παράλληλα, οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ακόμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η ΕΕ πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, ενώ επικυρώθηκε η απόφαση για παροχή βοήθειας ύψους 11 δισ. ευρώ.

«Βρυχώνται» αλλά δεν απειλούν άμεσα

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας».

Μιλώντας μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ δήλωσε: «Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».

Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Αν η Ρωσία (...) λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς», σημείωσε ο Ολάντ.

Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν δεν προχωρήσουν σε άμεσες συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Πάντως ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι.

«Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά καταφέραμε περισσότερα απ’ όσα θα περιμέναμε λίγες ώρες νωρίτερα», πρόσθεσε.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Λαβρόφ – Κέρι και κυρώσεις από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στη Ρώμη οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του ομολόγου του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη, έληξαν δίχως αποτέλεσμα. 

«Η Κριμαία είναι η Ουκρανία», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία ώστε «να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία».

«Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόφαση όσον αφορά οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Κέρι σημείωσε εξάλλου ότι βάσει του ουκρανικού Συντάγματος «όλοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα που αφορά μια περιοχή της Ουκρανίας».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αφήσουν τη Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να αψηφά ατιμωρητί τους διεθνείς κανόνες».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το δημοψήφισμα που προτάθηκε να διεξαχθεί (στην Κριμαία) παραβιάζει το Σύνταγμα, τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία» της Ουκρανίας.

Παράλληλα αποπειράθηκε να εμφανιστεί διαλλακτικός. «Επιθυμούμε ο (ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν, η Ρωσία και όλος ο κόσμος να κατανοήσουν ότι προτιμάμε να επιστρέψει η κατάσταση στο φυσιολογικό».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Ουκρανίας και με τη συνεισφορά όλων των ευρωπαίων εταίρων μας, κάναμε προτάσεις στον υπουργό Λαβρόφ τις οποίες μετέφερε προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός.

«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή για να δούμε αν υπάρχει ένας δρόμος προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά «συμφώνησαν πως θα επανεξετάσουν κάποιες ιδέες που ο Τζον Κέρι έθεσε σχετικά με τα επόμενα βήματα».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Ρωσία θα έχει μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξης ενός διεθνούς μηχανισμού για την αποκλιμάκωση της κρίσης, που προτείνουν οι δυτικοί εταίροι.

Σημειώνεται πως συνάντηση ήρθε στον απόηχο των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος κατά αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας.