ΔΙΕΘΝΗ

Έρχονται οι κυρώσεις για τη Ρωσία λέει ο Φαμπιούς

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2014, 09:07 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2014, 10:58
Έρχονται οι κυρώσεις για τη Ρωσία λέει ο Φαμπιούς
Facebook Twitter Whatsapp

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για τον κατευνασμό της κρίσης.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, είναι αθέμιτο και πως μια προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα ήταν παράνομη.

"Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι που είναι παράνομο και το οποίο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες", δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε πως "η μόνη θεμιτή ψηφοφορία" είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλε μια πρόταση στη Μόσχα σε μια προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

"Αν απαντήσουν θετικά, ο Τζον Κέρι θα πάει στη Μόσχα και σ' αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις δεν θα είναι άμεσες", δήλωσε ο Φαμπιούς. "Αν δεν απαντήσουν ή αν απαντήσουν αρνητικά, σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε να υιοθετήσουμε μια σειρά κυρώσεων ήδη από αυτή την εβδομάδα".

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλάβουν το πάγωμα των περιουσιακών στυοιχείων μεμονωμένων Ρώσων ή Ουκρανών, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με ταξιδιωτικές θεωρήσεις εισόδου.