current views are: 1

14 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:10

Βουλγαρία: Ανταλλαγή «πυρών» στη Βουλή για την Ουκρανία

Ευθύνες στη Μόσχα, ότι “έχει θέσει την Κριμαία υπό κατοχή ενώ προσπαθεί να την προσαρτήσει στην επικράτειά της” επέρριψε σήμερα ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ από το βήμα της Βουλής της Βουλγαρίας.

Δημοσίευση 11:10’
αρθρο-newpost

Ευθύνες στη Μόσχα, ότι “έχει θέσει την Κριμαία υπό κατοχή ενώ προσπαθεί να την προσαρτήσει στην επικράτειά της” επέρριψε σήμερα ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ από το βήμα της Βουλής της Βουλγαρίας.

Ευθύνες στη Μόσχα, ότι “έχει θέσει την Κριμαία υπό κατοχή ενώ προσπαθεί να την προσαρτήσει στην επικράτειά της” επέρριψε σήμερα ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ από το βήμα της Βουλής της Βουλγαρίας.

Αφού τόνισε, ότι “δεν πρέπει να τρέφουμε οποιεσδήποτε αυταπάτες για την ‘κληρονομιά’ της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνιστικού ολοκληρωτικού κράτους”, ο κ. Πλέβνελιεφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “προετοιμάζει στρατιωτική παρέμβαση σε ένα κυρίαρχο κράτος”, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα βουλευτών του GERB.

“Ο κόσμος δεν πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια του ‘Ψυχρού πολέμου’. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και των δημοκρατικών θεμέλιων της Ουκρανίας διά της τήρησης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, το οποίο δεν επιτρέπει τη στρατιωτική παρέμβαση σε ένα κυρίαρχο κράτος. Ο λαός της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του με έντιμες και δημοκρατικές εκλογές. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να τρέφουμε οποιεσδήποτε αυταπάτες για την ‘κληρονομιά’ της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνιστικού ολοκληρωτικού κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στη διπλωματία. Η Ρωσία, ωστόσο, ήδη έχει θέσει υπό κατοχή την Κριμαία και είναι δυνατόν να την προσαρτήσει, στη βάση παράνομου τοπικού δημοψηφίσματος. Η διένεξη στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη και με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αν συνεχιστεί η κλιμάκωση, θα συγκαλέσω το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας!” υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών συμπερασμάτων από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του κ. Πλέβνελιεφ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Βουλγαρίας, σημείωσε ότι “η βούληση για ειρήνη είναι στη βάση της ΕΕ, η οποία αποτελεί απάντηση της προοδευτικής ευρωπαϊκής σκέψης σε δύο παγκόσμιους πολέμους με εκατομμύρια θύματα” και ότι “η διεύρυνση της Δημοκρατίας προς την Ανατολή είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα της ΕΕ στα περασμένα 15 χρόνια”.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη “να κοιτάξει με προτεραιότητα στη Γεωργία και στη Μολδαβία και να υπογράψει Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, στην περίπτωση που επιθυμεί κάτι τέτοιο”.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέβνελιεφ, “η Βουλγαρία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και καλείται να παίξει τον ρόλο της για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων” όπως τόνισε.

“Τεράστιο προπαγανδιστικό τέχνασμα, που διαστρεβλώνει με ωμό τρόπο την αλήθεια” χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Πλέβνελιεφ περί της “κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία” ο πρόεδρος του εθνικιστικού “Ατάκα” Βόλεν Σίντεροφ.

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας του τακτικού εβδομαδιαίου κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Σίντεροφ κατηγόρησε τον Βούλγαρο πρόεδρο, ότι “εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά σχέδια μιας επιθετικής υπερδύναμης που επιδιώκει παγκόσμια ηγεμονία και προετοιμάζει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”.

Κάλεσε, επίσης, τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν επειδή “αναγνώρισε μια κυβέρνηση ασαφούς νομιμότητας που προέκυψε ως συνέπεια ενός ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Ουκρανία και κυριαρχείται από νεοναζιστικές δυνάμεις” όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σίντεροφ, ένας ακόμη λόγος για την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν από την κυβέρνηση είναι η πρόσφατη δήλωση του, ότι “η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία” προτού υπάρχει σχετική επίσημη θέση της κυβέρνησης και της Βουλής επί του θέματος.

Ο αρχηγός του “Ατάκα” προειδοποίησε, ότι ενδεχόμενες διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία “θα έχουν βαρύτατες δυσμενείς συνέπειες -πρώτα απ’ όλα για τη Βουλγαρία- ανάλογες του εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, όταν η χώρα μας ‘πλήρωσε τα σπασμένα’ για τα γεωπολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων”.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ να προωθήσει το ταχύτερον δυνατόν τη διεξαγωγή συζήτησης στο κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που “εγκυμονούν”, όπως τόνισε, σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και για το συμφέρον της Βουλγαρίας.


σχετικα αρθρα