current views are: 2

17 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση15:06

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την Κριμαία

Συνεχίζεται η διπλωματική κόντρα της Ρωσίας με την Ουκρανία, στο επαύριο του δημοψηφίσματος για την τύχη της Κριμαίας, την ώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις για την στρατιωτική επέμβαση στη χερσόνησο.

Δημοσίευση 15:06’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται η διπλωματική κόντρα της Ρωσίας με την Ουκρανία, στο επαύριο του δημοψηφίσματος για την τύχη της Κριμαίας, την ώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις για την στρατιωτική επέμβαση στη χερσόνησο.

Συνεχίζεται η διπλωματική κόντρα της Ρωσίας με την Ουκρανία, στο επαύριο του δημοψηφίσματος για την τύχη της Κριμαίας, την ώρα που οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις για την στρατιωτική επέμβαση στη χερσόνησο.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.

Το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Μόσχας για να υποστηρίξει την δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα αυτή θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για την τύχη της βάσει του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της ένταξής της στη Ρωσία.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να κάνει διάγγελμα αύριο στα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας όπου αναμένεται να ζητήσει να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες ώστε να επικυρωθεί η απόφαση των κατοίκων της Κριμαίας.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας «ομάδας υποστήριξης».

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μοιάζει με τελεσίγραφο», επισήμανε ο Περεμπίνις μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η θέση [του], όπως παρουσιάζεται, είναι απολύτως απαράδεκτη για την ουκρανική πλευρά».

Κυρώσεις από ΗΠΑ – ΕΕ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ακόμη 11 άτομα για την επέμβαση στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση.

Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι τυχόν «νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την  Κάθριν Άστον να ανακοινώνει πως η ΕΕ θα επιβάλει απαγόρευση εισόδου και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 21 ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων που θεωρούνται «υπεύθυνοι για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και αυτοκυριαρχίας» της Ουκρανίας.

Η κ. Άστον δεν αποκάλυψε τα ονοματεπώνυμα των 21 προσώπων-στόχων, αποσαφήνισε ωστόσο πως θα δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας.


σχετικα αρθρα