current views are: 1

21 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση13:55

Μόσχα: Ουκρανικό μαχητικό πετούσε κοντά στο Boeing

Σκληρή απάντηση έδωσε σήμερα η Μόσχα στις καταγγελίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing είχε δοθεί σε ρωσόφιλους αντάρτες από τη Ρωσία.

Δημοσίευση 13:55’
αρθρο-newpost

Σκληρή απάντηση έδωσε σήμερα η Μόσχα στις καταγγελίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing είχε δοθεί σε ρωσόφιλους αντάρτες από τη Ρωσία.

Σκληρή απάντηση έδωσε σήμερα η Μόσχα στις καταγγελίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing είχε δοθεί σε ρωσόφιλους αντάρτες από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η Μόσχα δεν έδωσε στους αυτονομιστές αντάρτες αντιαεροπορικά συστήματα ή «οποιοδήποτε άλλο όπλο», ενώ κατήγγειλε πως εντοπίστηκε ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing, λίγη ώρα πριν τη συντριβή του.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Σουχόι Su-25.

«Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμύνης.

Απαντώντας στις καταγγελίες των ΗΠΑ πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από ζώνη των αυτονομιστών, η Μόσχα απάντησε ότι η ίδια δεν έχει εντοπίσει καμία εκτόξευση πυραύλου κοντά στη γραμμή πτήσης του αεροπλάνου, και ζητά από την Ουάσιγκτον να της δώσει τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες.

Ωστόσο, μια πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο επιμένει στην ορθότητα των πληροφοριών κατά τις οποίες οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία παρέλαβαν ένα σύστημα Buk-M1 —μια αυτοκινούμενη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων καθοδηγούμενων από ραντάρ— από τη Ρωσία, πιθανότατα μαζί με το πλήρωμά του.

«Νωρίτερα η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες διαπραγματεύονταν την παράδοση ρωσικών συστημάτων Μπουκ», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Οι μαχητές δεν έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για το χειρισμό τέτοιου περίπλοκου στρατιωτικού εξοπλισμού, έτσι πιθανότητα μιλάμε για την αποστολή και πληρωμάτων για τα (συστήματα) Μπουκ, τα οποία ήλθαν από τη Ρωσία», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι και ο αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχουν αφήσει σαφείς αιχμές για τους αυτονομιστές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή τόνισε ότι οι βολές που έριξαν το αεροσκάφος προήλθαν από περιοχή της Ουκρανίας, ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ρωσία προσφέρει σε σταθερή βάση στήριξη στους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων και αντιαεροπορικών συστημάτων. 

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι επέρριψε ευθέως ευθύνες στη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροπλάνου. Όπως δήλωσε είναι «σαφές» ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία». 

Νωρίτερα σήμερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε πως είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. 

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε πως το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από «επαγγελματίες». 

Αγνοούνται ακόμη 16 σοροί από το Boeing

Συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί από το σημείο στο οποίο καταρρίφθηκε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Ωστόσο, το τρένο στο οποίο έχουν μεταφερθεί δεν θα αναχωρήσει αν δεν συνοδεύεται από διεθνείς ειδικούς, δήλωσε σήμερα ένας από τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την ζώνη στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο.

“Υπάρχουν 282 σοροί στα βαγόνια. Δυστυχώς 16 θύματα δεν έχουν ακόμη βρεθεί”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, ο “πρωθυπουργός” της αυτοανακηρυχθείσας “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν δήλωσε ότι το τρένο θα αναχωρήσει σήμερα για το Χάρκοβο και στη συνέχεια για την Ολλανδία.


σχετικα αρθρα