current views are: 1

21 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση17:50

«Πόλεμος» ευθυνών Κιέβου – Μόσχας για την κατάρριψη του Boeing

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ευθυνών Μόσχας – Κιέβου για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysian Airlines, με τις συνθήκες πτώσης του να παραμένουν ακόμα μυστήριο.

Δημοσίευση 17:50’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ευθυνών Μόσχας – Κιέβου για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysian Airlines, με τις συνθήκες πτώσης του να παραμένουν ακόμα μυστήριο.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ευθυνών ΜόσχαςΚιέβου για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysian Airlines, με τις συνθήκες πτώσης του να παραμένουν ακόμα μυστήριο.

Η Ρωσία απάντησε στις καταγγελίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing είχε δοθεί σε ρωσόφιλους αντάρτες από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η Μόσχα δεν έδωσε στους αυτονομιστές αντάρτες αντιαεροπορικά συστήματα ή «οποιοδήποτε άλλο όπλο», ενώ κατήγγειλε πως εντοπίστηκε ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing, λίγη ώρα πριν τη συντριβή του.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσκένκο απέρριπτε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας στο CNN ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη, στην περιοχή, βρίσκονταν στο έδαφος την ώρα της συντριβής.

O αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα επιτέθηκε εκ νέου σε Μόσχα και αντάρτες, απειλώντας τη Ρωσία με νέες κυρώσεις. Σε διάγγελμά του, υπογράμμισε πως οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο όπου έπεσε το Boeing 777 και μάλιστα κατά διαστήματα πυροβολούν στον αέρα. «Τι προσπαθούν να κρύψουν;» διερωτήθηκε.

Τα μαύρα κουτιά θα παραδοθούν στη Μαλαισία

Όσο για τα μαύρα κουτιά; Η κυβέρνηση της Μαλαισίας κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλεξάντερ Μποροντάι, τον ηγέτη των φιλορώσων, για να περισυλλεχθούν τα πτώματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ράζακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο , επετεύχθη επίσης συμφωνία για την παράδοση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν λάβει εγγυήσεις για ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ώστε να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, πάντως,  δήλωσε σήμερα ότι φιλορώσοι αντάρτες έχουν παραποιήσει τα μαύρα κουτιά. Ο Γκρόισμαν είπε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν τα μαύρα κουτιά στις διεθνείς αρχές πολιτικής αεροπορίας, ωστόσο επισήμανε ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι οι καταγραφείς είχαν περιέλθει στην κατοχή τους (σ.σ. των ανταρτών) όλες αυτές τις ημέρες και ότι έκαναν πράγματα σ’ αυτούς».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως οι αντάρτες έχουν αλλοιώσει τις συσκευές καταγραφής, ο Γκρόισμαν απάντησε καταφατικά.

Αναχώρησε το τρένο με τις σορούς

Σημειώνεται ότι το απόγευμα ειδικό τρένο που μεταφέρει περισσότερα από 280 από τα θύματα της τραγωδίας αναχώρησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τορέζ, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Η αμαξοστοιχία έχει ως τελικό προορισμό το Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Εκεί τα πτώματα θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν, προτού να παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Η αναχώρηση του τρένου καθυστέρησε, καθώς οι αντάρτες ζητούσαν να συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και όχι από ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με έναν ηγέτη των ανταρτών έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 282 από τους 298 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το τρένο θα πάει στο Χάρκοβο και από εκεί τα πτώματα θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.


σχετικα αρθρα