current views are: 1

22 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:10

ΟΗΕ: «Δεν έχουν πού να κρυφτούν οι άμαχοι» – Τραγική η κατάσταση στη Γάζα

Έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας,

Δημοσίευση 11:10’
αρθρο-newpost

Έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας,

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει τις απώλειες των αμάχων και την κατάσταση στην περιοχή να είναι δραματική.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 593 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων.

Απώλειες αμάχων και τραγικές συνθήκες

«Οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε, εκπρόσωπο του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη, ανέφερε ότι 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό θύλακα. Η προτεραιότητα για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας είναι η προστασία των αμάχων και η απομάκρυνση και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Σχεδόν 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). Εκεί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπινων απωλειών στην Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά», δήλωσε παράλληλα η Τζούλιετ Τούμα της UNICEF, ενώ σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.

Τουλάχιστον 107.000 παιδιά χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα που έχουν υποστεί από τους θανάτους, τους τραυματισμούς ή την απώλεια του σπιτιού τους, σημείωσε ο Λέρκε.

Εξάλλου περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα δεν έχουν νερό ή έχουν μόνον περιορισμένη πρόσβαση σε νερό την ώρα που και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υποστεί ζημιές ή δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες, πρόσθεσε.

Παράλληλα έκανε λόγο και για πληροφορίες ότι έχουν πλημμυρίσει υπόνομοι, «το οποίο συνιστά απειλή για την δημόσια υγεία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) Ελίζαμπεθ Μπιρς, η υπηρεσία αυτή έχει ήδη διανείμει μερίδες φαγητού και κουπόνια για τρόφιμα σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Νέες προμήθειες θα αγοραστούν από την περιοχή και θα μεταφερθούν επίσης αεροπορικώς από το Ντουμπάι, πρόσθεσε η Μπιρς.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι 18 υγειονομικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Γάζα έχουν υποστεί ζημιές και ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και 3 νοσοκομεία.

Νεκρή έγκυος και 4χρονο κοριτσάκι

Όσον αφορά τις σημερινές απώλειες, τουλάχιστον 8 γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των 20 νεκρών, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Μια έγκυος γυναίκα και ένα 4χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκαν από πλήγμα στην Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο, και άλλες δύο γυναίκες, ηλικίας 50 και 70 ετών, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην Ζεϊτούν, μια συνοικία της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, άλλη μια γυναίκα σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Ράφα, ενώ δύο άνδρες σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Καράρα.

Πάντα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δύο άνδρες έχασαν την ζωή τους από αεροπορική επιδρομή στην Χαν Γιούνες.

Νωρίτερα σήμερα 5 μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες, είχαν σκοτωθεί από δύο επιδρομές στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλος ένας άνθρωπος έχασε εξάλλου την ζωή του από επιδρομή στην Χαν Γιούνες, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα.

Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ένα αγοράκι σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στην συνοικία Τούφα. Τέλος τρεις άλλοι σκοτώθηκαν σήμερα υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

Στόχος οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera 

Το γραφείο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, το οποίο βρίσκεται στον 11ο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Γάζα, επλήγη από πυρά και το προσωπικό του δικτύου απομακρύνθηκε αμέσως, όπως μετέδωσε ένας εκ των ανταποκριτών του στην περιοχή.

Χωρίς να διευκρινίσει από πού προέρχονταν τα πυρά, το δίκτυο ανακοίνωσε πως «θεωρεί τις ισραηλινές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού του».

Το δίκτυο ανακοίνωσε πως είναι θύμα «μιας εχθρικής εκστρατείας» στο Ισραήλ επειδή καλύπτει ευρέως τις επιπτώσεις που έχουν τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα επί του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας και επικαλείται στον ιστότοπό του τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο, ζήτησε χθες, Δευτέρα, να εμποδισθεί η δουλειά των δημοσιογράφων του στο Ισραήλ εκτιμώντας ότι «δεν κάνει δημοσιογραφική δουλειά, αλλά πλύση εγκεφάλων».

Νεκρός ο ισραηλινός στρατιώτης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι νεκρός ο ισραηλινός στρατιώτης τον οποίο η παλαιστινιακή Χαμάς είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε αιχμαλωτίσει.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την σορό του στρατιώτη αυτού, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα τμήμα της σορού του βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πρόκειται για τον 21χρονο λοχία Ορόν Σαούλ.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 13 στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Κυριακή, οι 7 είχαν χάσει την ζωή τους από επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του θωρακισμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σορός του ενός από αυτούς δεν είχε καταστεί ακόμη δυνατό να αναγνωριστεί.

Στην ισραηλινή επιχείρηση που άρχισε στις 8 Ιουλίου έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα 29 Ισραηλινοί, οι 27 εκ των οποίων είναι στρατιώτες.


σχετικα αρθρα