ΔΙΕΘΝΗ

«Πόλεμος» Δύσης - Μόσχας για τις νέες κυρώσεις

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2014, 22:14 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2014, 22:14
«Πόλεμος» Δύσης - Μόσχας για τις νέες κυρώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ενισχύει τις κυρώσεις προς τη Μόσχα η Δύση, με τη Ρωσία να αντιδρά έντονα, την ώρα που συνεχίζεται η διπλωματική ένταση για την συντριβή του Boeing 777 στην ανατολική Ουκρανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενισχύει τις κυρώσεις προς τη Μόσχα η Δύση, με τη Ρωσία να αντιδρά έντονα, την ώρα που συνεχίζεται η διπλωματική ένταση για την συντριβή του Boeing 777 στην ανατολική Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα να ενισχύσουν τις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας προσθέτοντας στον κατάλογο 15 ακόμη πρόσωπα και 18 οντότητες (9 εταιρείες και 9 ινστιτούτα) που φέρονται να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Τα ονόματα των προσώπων και των οντοτήτων εναντίον των οποίων θα επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.

Μέχρι τώρα ο κατάλογος με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ περιλαμβάνει 72 πρόσωπα, Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους, καθώς και δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στην Κριμαία.

Αντιδρούν οι Ρώσοι

Η Ρωσία, πάντως, δεν σκοπεύει να μείνει αδρανής. «Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω του ρόλου της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία είναι παράνομες, αντιπαραγωγικές και ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο.

«Κατά την άποψή μου, οι κυρώσεις σε τομείς (της οικονομίας) της Ρωσίας μπορούν να προκαλέσουν μια νέα, σοβαρότερη φάση της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γιακοβένκο. Είπε, επίσης, ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία εμπλέκεται στην κατάρριψη του αεροσκάφους είναι «αβάσιμοι» και δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χώρα του προμήθευε όπλα σε αυτονομιστές.

Ο πρεσβευτής επέκρινε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) να θέσει περιορισμούς στη συνεργασία της με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη και επιζήμια για όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, ο ρώσος πρεσβευτής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Γκενάντι Οβέτσκο τόνισε στη Γενεύη ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Ρωσία παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ίσως αναγκάσουν τη Μόσχα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ, προκαλώντας μια αποσταθεροποιητική διένεξη.

Ο ίδιος  πρόσθεσε πως η Μόσχα ανησυχεί επίσης για τις κυρώσεις που επιβάλλουν κι άλλα κράτη-μέλη του ΠΟΕ.

Προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, προειδοποιεί για τις συνέπειες των κυρώσεων για την ευρύτερη περιοχή. «Σε περιφερειακό επίπεδο, θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες επιπτώσεις» κυρίως στον τομέα του εμπορίου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ. 

Διαβεβαιώνοντας ότι ο αντίκτυπος αυτός ακόμα «αξιολογείται», επισήμανε πως οι κυρώσεις ίσως έχουν επιπτώσεις κυρίως στις χώρες της περιοχής που διατηρούν «πολύ ενεργούς και πολύ άμεσους» εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην κεντρική Ασία, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.