ΔΙΕΘΝΗ

Από τους μισθούς ξεκινά η προεκλογική "μάχη" στην Γαλλία

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2011, 17:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Από τους μισθούς ξεκινά η προεκλογική "μάχη" στην Γαλλία
Facebook Twitter Whatsapp

Η “μάχη” για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, ξεκίνησε με την δημόσια αναγγελία του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, για την οριοθέτηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.

Η “μάχη” για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, ξεκίνησε με την δημόσια αναγγελία του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, για την οριοθέτηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί, ο 57χρονος Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρότεινε ο κατώτατος μηνιαίος μισθός να διαμορφωθεί στα 850 ευρώ , προετοιμάζοντας την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012.

Παράλληλα ο ντε Βιλπέν χαρακτήρισε "μη ρεαλιστικό" το στόχο της ΕΕ μέσα στο 2013 το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, αντιπροτείνοντας το έτος 2017.

Ο ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός, που έγινε ευρύτερα γνωστός υπεραμυνόμενος στον ΟΗΕ της θέσης ότι δεν πρέπει να γίνει στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, την άνοιξη του 2003, δεν ανήγγειλε σήμερα με τυπικό τρόπο την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Απριλίου, αρκούμενος να πει πως "ακόμα δεν ωρίμασαν οι συνθήκες".

Εάν δηλώσει υποψηφιότητα, ο ντε Βιλπέν θα ανταγωνιστεί ευθέως τον Σαρκοζί--η δημοφιλία του οποίου έχει πέσει πολύ τον τελευταίο καιρό.

Ο ντε Βιλπέν, που δεν μετέχει πια στο προεδρικό κόμμα "Ένωση του Λαϊκού Κινήματος", αποτίμησε το μέτρο που προτείνει σε μία ετήσια δαπάνη 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το γαλλικό δημόσιο.

Τόνισε ότι "το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και από μία επιπλέον 3% φορολόγηση των πλούσιων".

Πολιτικές πηγές σχολιάζουν ότι ο προστατευόμενος του τέως προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ προφανώς αναμένει την οριστική δικαστική έκβαση της υπόθεσης "Clearstream"--από την επωνυμία λουξεμβουργιανής τράπεζας, όπου φέρονταν να κατέθεταν χρηματικά ποσά Γάλλοι πολιτικοί.

Ο ντε Βιλπέν έχει ήδη αθωωθεί της κατηγορίας ότι συνέδεσε δολίως το όνομα του σημερινού προέδρου της Γαλλίας με "ξέπλυμα" χρημάτων σε αυτήν την τράπεζα, όμως η ετυμηγορία του παρισινού δικαστηρίου για το σύνολο του κατηγορητηρίου ακόμα δεν έχει εκδοθεί, τούτο αναμένεται να γίνει στην αρχή του ερχόμενου έτους.

Σαφώς υπέρμαχος της γαλλικής ανεξαρτησίας στη διεθνή πολιτική, ο ντε Βιλπέν έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, περιλαμβανομένου ενός για το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, καθώς και ποίηση.

Τάσσεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και υπέρ της γρήγορης αποχώρησης των γάλλων στρατιωτικών από το Αφγανιστάν.

Η Γαλλία επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, το 2009, απόφαση με την οποία ανατράπηκε η περίπου 40ετής γκολική τοποθέτηση βάσει της οποίας το Παρίσι απείχε απ' αυτό.