current views are: 1

15 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:22

Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στο Κόσοβο

Για τις 18 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής στο Κόσοβο.

Δημοσίευση 09:22’
αρθρο-newpost

Για τις 18 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής στο Κόσοβο.

Για τις 18 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής στο Κόσοβο, στην οποία αναμένεται να επιχειρηθεί δεύτερη φορά η εκλογή προέδρου του Σώματος.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία βουλευτής, Φλόρα Μπροβίνα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, η οποία είχε το ρόλο της προεδρεύουσας στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, έκανε δεκτό το αίτημα της Σερβικής Λίστας “Σπρσκα” να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο νυν πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι εμμένει στη φιλοδοξία να ηγηθεί του Κοσόβου σε μία τρίτη θητεία, μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου που δεν έδωσαν σαφές αποτέλεσμα.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου- Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου- Πρωτοβουλία για το Κόσοβο συγκρότησαν μετεκλογικό συνασπισμό και την περασμένη Τετάρτη προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με το αντιπολιτευόμενο κίνημα “Αυτοδιάθεση”, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 63 βουλευτών. Επιπλέον ανακοίνωσαν ότι έχουν αποσπάσει τη στήριξη της Σερβικής Λίστας “Σρπσκα”.

Ο αξιωματούχος του κόμματος του Χασίμ Θάτσι και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Βουλής, Τζαβίτ Χαλίτι δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν συνασπισμούς και να υπογράφουν συμφωνίες, αλλά πρόσθεσε ότι η θέση του προέδρου της Βουλής ανήκει στο πρώτο κόμμα.

Ο υποψήφιος του μετεκλογικού συνασπισμού Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου (DSK)- Συμμαχία για το Μέλλον Κοσόβου (ΑΒΚ)- Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και πρώην δήμαρχος της Πρίστινας, Ίσα Μουστάφα εξελέγη πρόεδρος της νέας Βουλής στις 17 Ιουλίου.

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της εκλογής του.

Ορισμένα ΜΜΕ της Πρίστινας δημοσίευσαν ότι η Σερβική Λίστα “Σρπσκα” ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης της Βουλής, επειδή ενδεχομένως να είναι σε διαβουλεύσεις με το κόμμα του Χασίμ Θάτσι, το οποίο προσπαθεί να λάβει τη στήριξη ακόμη μιας πολιτικής οντότητας, ώστε να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Όμως ο εκπρόσωπος της Σερβικής Λίστας, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς διέψευσε τους ισχυρισμούς περί συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι.


σχετικα αρθρα