ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Βίαιες συγκρούσεις μετά τις προεδρικές εκλογές

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2011, 18:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νιγηρία: Βίαιες συγκρούσεις μετά τις προεδρικές εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα εξασφάλισαν την νίκη στον προέδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, όμως  προκάλεσαν ταραχές στις βόρειες περιοχές της χώρας καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης. 

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα εξασφάλισαν την νίκη στον προέδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, όμως  προκάλεσαν ταραχές στις βόρειες περιοχές της χώρας καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης. 

Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων σε 31 από τις 36 πολιτείες της χώρας, ο χριστιανός, Γκούντλακ Τζόναθαν, που κατάγεται από το νότο, εξασφάλισε περισσότερες από 21 εκατομμύρια ψήφους και κέρδισε 22 πολιτείες έναντι περίπου 9 εκατομμυρίων ψήφων που έλαβε ο αντίπαλός του Μουχαμαντού Μπουχάρι , ο οποίος κατάγεται από το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Οι ταραχές ξέσπασαν από την Κυριακή και εξαπλώθηκαν στο μουσουλμανικό βορρά της χώρας, ενώ δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους πόλεων της βόρειας Νιγηρίας με στόχο τον περιορισμό των διαδηλωτών, που έχουν εξοργιστεί από τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς στη Νιγηρία, στρατιώτες άνοιξαν σήμερα πυρ στον αέρα στην πόλη Τζος, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη με στόχο τη διάλυση διαδήλωσης νεαρών κατά της εκλογικής νίκης του απερχόμενου προέδρου.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν έκανε έκκληση σήμερα για τερματισμό της μετεκλογικής βίας στο βορρά της χώρας.

"Καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες, ιδίως τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να σταματήσουν τη βία για το συμφέρον της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας της μεγάλης χώρας μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζόναθαν.

Παράλληλα ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών είναι νοθευμένα και δεν μπορεί να δεχτεί τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

"Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής δεν είναι αξιόπιστα, με βάση τις παρατυπίες που είδαμε", είπε ο εκπρόσωπος του Μπουχάρι, Γίνκα Οντουμάκιν, μιλώντας στο πρακτορειο Ρόιτερς.

Οι πρώτες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάνο και σε άλλες πόλεις του βορρά μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, με αφορμή τις κατηγορίες περί νοθείας από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι ταραχές συνεχίζονται και σήμερα στο Κάνο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, αλλά έφτασαν και στο Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, μια πόλη που αποτελεί το "σύνορο" μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Νιγηρίας πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ πυρπολήθηκαν σπίτια, εκκλησίες και τζαμιά. "Έγιναν ταραχές τουλάχιστον στην Καντούνα, την Κατσίνα, το Κάνο, την Ανταμάουα, το Νίγκερ και την Τζιγκάουα. Εκκλησίες, τζαμιά και σπίτια κάηκαν", δήλωσε ο αξιωματούχος της διεθνούς οργάνωσης Ούμαρ Μαϊρίγκα.

"Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν αλλά ακόμη συλλέγουμε πληροφορίες και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αριθμούς. Όλοι οι εθελοντές μας είναι σε επιφυλακή ώστε να αναλάβουν δράση μόλις ηρεμήσει η κατάσταση", πρόσθεσε.

Οι αστυνομικές αρχές πάντως πιστεύουν ότι η βία στη βόρεια Νιγηρία δεν έχει θρησκευτικά ή εθνοτικά κίνητρα αλλά ενορχηστρώνεται από ομάδες που αρνούνται να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Στο Κάνο, ένα πλήθος ανθρώπων οπλισμένων με ρόπαλα, μαδέρια και μαχαίρια, συγκρούστηκε με στρατιώτες ενώ στη γειτονική Πολιτεία Καντούνα επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας για 24 ώρες.

Ένα εμπορικό κέντρο πυρπολήθηκε, καταστήματα και σχολεία έκλεισαν και πυκνός καπνός υψωνόταν πάνω από την πόλη του Κάνο.

Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν και σε δύο ανθρώπους που τους θεώρησαν χριστιανούς ενώ νεαροί σταματούσαν αυτοκίνητα και ζητούσαν από τους επιβάτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Μουχαμαντού Μπουχάρι, μουσουλμάνο του βορρά ο οποίος ήταν αντίπαλος του Τζόναθαν στις εκλογές.

Στην πόλη Ποτίσκουμ της πολιτείας Γιόμπε, στα βορειοανατολικά, αυτόπτες μάρτυρες είχαν ότι το πλήθος προσπάθησε να κάψει ένα χριστιανό περνώντας του ένα φλεγόμενο λάστιχο αυτοκινήτου στο λαιμό. Ο χριστιανός σώθηκε από κατοίκους της περιοχής και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

"Νέοι ανάβουν φωτιές στους δρόμους και πυρπολούν σπίτια οπαδών του κυβερνώντος κόμματος. Έχουν καλέσει το στρατό. Αν εξαιρέσουμε τους διαδηλωτές, οι δρόμοι είναι έρημοι", δήλωσε ένας κάτοικος, ο Καμπίρου Ουσμάν, ενώ ταραχές αναφέρθηκαν επίσης στην πόλεις Ζάρια και Σοκότο, επίσης στο βορρά.