current views are: 2

12 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:45

Ιστορική στιγμή: Προσεδαφίστηκε στον κομήτη το διαστημικό όχημα Philae (Βίντεο)

Το μικρό ρομπότ Philae αποκολλήθηκε τελικά από το διαστημικό σκάφος Rosetta και προσπαθεί να προσεδαφισθεί στον κομήτη Tchouri.

Δημοσίευση 07:45’
αρθρο-newpost

Το μικρό ρομπότ Philae αποκολλήθηκε τελικά από το διαστημικό σκάφος Rosetta και προσπαθεί να προσεδαφισθεί στον κομήτη Tchouri.

Το μικρό ρομπότ Philae αποκολλήθηκε τελικά από το διαστημικό σκάφος Rosetta και προσεδαφίστηκε στον κομήτη Tchouri, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με το BBC, το ρομπότ προσγειώθηκε στον κομήτη στις 16.05 GMT, δηλαδή στις 18.05 ώρα Ελλάδος.

«Αγκαλιές και επευφημίες ακολούθησαν την επιβεβαίωση του σήματος  στην αίθουσα ελέγχου στο Ντάρμσταντ στη Γερμανία» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. 

«Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη» 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, «είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA. Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

Να σημειωθεί ότι όταν το ρομπότ προσεδαφίστηκε οι επιστήμονες επέλεξαν το γεγονός να «ντυθεί» μουσικά με τραγούδια του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το ρομπότ Philae κατέβαινε, με ελεύθερη πτώση προς τον κομήτη με ταχύτητα 1,8 χιλιομέτρου την ώρα, και εκτιμάται ότι διένυσε τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε νωρίτερα ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Eικόνα 3 χλμ πριν από τον κομήτη

 


σχετικα αρθρα