current views are: 1

12 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση21:42

Το Philae δεν «πατάει» σταθερά στον κομήτη

Μετά την ιστορική προσεδάφιση του μικρού ρομπότ Philae οι… φόβοι.

Δημοσίευση 21:42’
αρθρο-newpost

Μετά την ιστορική προσεδάφιση του μικρού ρομπότ Philae οι… φόβοι.

Μετά την ιστορική προσεδάφιση του μικρού ρομπότ Philae οι… φόβοι.

Το ρομπότ ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη «Τσούρι», καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της προσεδάφισής του στον κομήτη.

«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ.

«Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.

«Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το ρομπότ πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.

Το Philae, το οποίο στη Γη έχει βάρος περίπου 100 κιλά, έχει απειροελάχιστο βάρος στο διάστημα.

 


σχετικα αρθρα