ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε ο δρόμος για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην ΕΕ

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2015, 17:35 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2015, 17:35
Άνοιξε ο δρόμος για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ, έπειτα από τη σημερινή απόφαση της Ευρωβουλής. 

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ, έπειτα από τη σημερινή απόφαση της Ευρωβουλής

Η συμβιβαστική πρόταση που παραχωρεί το δικαίωμα στα κράτη – μέλη να απαγορεύουν μονομερώς τις καλλιέργειες αυτές στο έδαφός τους εγκρίθηκε με ψήφους 480 υπέρ έναντι 159 κατά.

Με βάση το νέο κανονισμό, μια χώρα-μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της ακόμη και αν το συγκεκριμένο είδος έχει πάρει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Μπορεί επίσης να επικαλεστεί κοινωνικοοικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους για την άρνησή της αυτή ή λόγους που σχετίζονται με τη χρήση της γεωργικής γης.

Από την άλλη, οι χώρες-μέλη που θα επιτρέπουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση των ειδών αυτών σε γειτονικές χώρες.

Τα γενετικά τροποποιημένα είδη καλλιεργούνται ευρέως σε χώρες της Ασίας και της Αμερικής, όμως αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό στην Ευρώπη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα απορρίπτουν όμως υπάρχουν και ορισμένες, όπως η Βρετανία, που τάσσονται υπέρ της καλλιέργειας μεταλλαγμένων. 

Η σημερινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα στη νομοθετική διαδικασία. Η πρόταση θα αποκτήσει ισχύ νόμου αφού υπογραφεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr