ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Η Αλ Κάιντα δεν γεννήθηκε εδώ

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2011, 17:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πακιστάν: Η Αλ Κάιντα δεν γεννήθηκε εδώ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η αμερικανική επιχείρηση σε πακιστανικό έδαφος που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποδεικνύει την ανικανότητα ή τη συνέργεια του Πακιστάν στην απόκρυψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η αμερικανική επιχείρηση σε πακιστανικό έδαφος που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποδεικνύει την ανικανότητα ή τη συνέργεια του Πακιστάν στην απόκρυψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα. «Οι ισχυρισμοί περί συνέργειας ή ανικανότητας είναι παράλογοι», δήλωσε ο Γκιλάνι στο πακιστανικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι δόλιο για οποιονδήποτε να κατηγορεί το Πακιστάν ή τις μυστικές του υπηρεσίες ότι «συνεργάζονταν» με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Ο Γκιλάνι υπογράμμισε επίσης ότι μονομερείς πράξεις, όπως η επιχείρηση των Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όμως επεσήμανε ότι το Πακιστάν θεωρεί πολύ σημαντικές τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Επίσης ο Γκιλάνι ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς ο Μπιν Λάντεν μπόρεσε να ζει στο Αμπονταμπάντ, πόλη όπου βρίσκεται η πακιστανική στρατιωτική σχολή, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε με οποιονδήποτε τρόπο πώς, πότε και γιατί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν παρών στο Αμπονταμπάντ. Έχει διαταχθεί έρευνα», επεσήμανε ο Γκιλάνι.

Όμως η «Αλ Κάιντα δεν γεννήθηκε στο Πακιστάν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «ποιος είναι υπεύθυνος για τη γέννηση της Αλ Κάιντα" τη δεκαετία του 1990; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του μύθου του Μπιν Λάντεν;».

Ενώ στην συνέχεια επισήμανε «πρέπει να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τη δεκαετία του 1990 οπότε άραβες εθελοντές συμμετείχαν στη “τζιχάντ”,τον πόλεμο των Αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον της σοβιετικής κατοχής και δημιούργησαν την Αλ Κάιντα".