current views are: 2

16 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση09:21

Ολική καταστροφή στο Βανουάτου – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς (Βίντεο)

Την απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο κυκλώνας Παμ στο Βανουάτου. 

Δημοσίευση 09:21’
αρθρο-newpost

Την απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο κυκλώνας Παμ στο Βανουάτου. 

Την απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο κυκλώνας Παμ στο Βανουάτου. 

Οι αρχές του αρχιπελάγους του Νοτίου Ειρηνικού κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με τα νησιά που βίωσαν το χειρότερη δύνη των ανέμων του κυκλώνα που έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα. 

Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 8 ενώ οι διασώστες που βρίσκονται στην περιοχή φοβούνται για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων

«Αυτό που αντίκρισαν ήταν συντρίμμια παντού, ξεριζωμένη βλάστηση και ολόκληρα κομμάτια δέντρων», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Ζηλανδίας η Ορέλια Μπάλπε, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, επικαλούμενη δηλώσεις ενός πιλότου που κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί. 

Στην Πορτ Βίλα περίπου τα τρία τέταρτα των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Μοιάζει ακριβώς σαν να έχει πέσει βόμβα στο κέντρο της πόλης», δήλωσε η Άλις Κλέμεντς της Unicef. «Δέντρα έχουν σπάσει, υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια παντού και λαμαρίνες έχουν πάρει πολύ παράξενα σχήματα από τη δύναμη των ανέμων», είπε. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι κοινότητες θα πρέπει προς το παρόν να βασιστούν σε φρούτα και λαχανικά και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε νερό, τροφή και ηλεκτρισμό.

Στρατιωτικές πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μετέφεραν νερό, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και προσωρινά καταλύματα για τους περίπου 10.000 ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη στο κεντρικό νησί της χώρας.
Οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τη Δευτέρα προκειμένου να καταφθάσει περαιτέρω βοήθεια και να έχουν τη δυνατότητα τουρίστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

Ο πρόεδρος του Βανουάτου Μπάλντουιν Λόνσντεϊλ δήλωσε σήμερα ότι “τα πάντα πρέπει να ανοικοδομηθούν” στη χώρα του μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει σε αυτή την αποστολή. Ο πρόεδρος του Βανουάτου τόνισε ότι “η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην καταστροφή”, κι ενώ τα νησιά της Ωκεανίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. “Παρακολουθούμε την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών, όλα αυτά τα πράγματα που σημειώνονται παντού”.


σχετικα αρθρα