current views are: 1

24 Απριλίου 2015
Δημοσίευση09:10

Κατεχόμενα: «Μάχη» Έρογλου – Ακιντζί την Κυριακή

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο της παράνομης και αναγνωρισμένης μόνο από την ‘Αγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» την Κυριακή είναι στραμμένο το ενδιαφέρον.

Δημοσίευση 09:10’
αρθρο-newpost

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο της παράνομης και αναγνωρισμένης μόνο από την ‘Αγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» την Κυριακή είναι στραμμένο το ενδιαφέρον.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο της παράνομης και αναγνωρισμένης μόνο από την ‘Αγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» την Κυριακή είναι στραμμένο το ενδιαφέρον.

Ο νικητής των εκλογών θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Έτσι, από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί κατά πόσον θα ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια η θητεία του Ντερβίς Έρογλου, συνεχιστή της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, ή θα ανοίξει μια νέα σελίδα με τον μετριοπαθή και αριστερό πολιτικό Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών, έδειξε ότι οι ψηφοφόροι, ανάμεσα τους και οι έποικοι, που έχουν πάρει την υπηκοότητα της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» αναζητούν την αλλαγή, όχι μόνο για να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώσει την Κύπρο, αλλά και αναφορικά με τον τερματισμό της οικονομικής διαφθοράς και της αντίθεσης στην πολιτική της ‘Αγκυρας με την κατασκευή πολλών τεμενών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2010 πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, εξασφάλισε το 28,2% των ψήφων και ο Ακιντζί 26,9%. Αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, η Σιμπέλ Σιμπέρ (22,7%), υποψήφια του κυβερνώντος Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο στις βουλευτικές του 2013 είχε εξασφαλίσει 38%. Τέταρτος, με 21,5%, ποσοστό έκπληξη, αφού ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ήταν συνεργάτης του Έρογλου και εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο- πράγμα που είχε προβλέψει μόνο η εταιρεία δημοσκοπήσεων της Κωνσταντινούπολης «Gezisi» – έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δυναμική υπέρ του. Η ίδια εταιρεία, εκτιμά ότι θα εκλεγεί ο Μουσταφά Ακιντζί με μεγάλη διαφορά από τον Έρογλου.

Εκτός από το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), που αποφάσισε στον δεύτερο γύρο να υποστηρίξει Ακιντζί, υπέρ του τάχθηκε και ο αρχηγός του Κινήματος «Συγκεντρωνόμαστε», Σερκάν Μεσούτογλου. Το Κίνημα, στον πρώτο γύρο είχε υποστηρίξει τον Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος έλαβε 21,5%, αλλά δήλωσε ότι δεν θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, στον δεύτερο γύρο. «Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι αναγκαίος για την πολιτική αλλαγή» τόνισε ο κ. Μεσούτογλου.

Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα παίξει το 38% των ψηφοφόρων, που δεν προσήλθε στην κάλπη κατά τον πρώτο γύρο.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα Κύπρος για τις νέες γενιές, μια Κύπρος που θα φέρει και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας σε καλύτερο σημείο και θα συμβάλει και στις οικονομίες και των δύο αυτών χωρών». Επίσης, είπε ότι επιθυμεί να οικοδομήσει σχέσεις με την Τουρκία, «οι οποίες θα βασίζονται σε εμπιστοσύνη και σεβασμό» και επισήμανε ότι ζητά τον έλεγχο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και όχι από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ο Ντερβίς Έρογλου προσπαθεί να φανεί διαλλακτικός στο Κυπριακό και υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερος διαπραγματετευτής από τον Ακιντζί. Παράλληλα, κατηγορεί τον Ακιντζί ότι έχει σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι είναι ευνοούμενος των ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα