ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρνι Σάντερς: Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος που θέλει να τα βάλει με τη Χίλαρι Κλίντον

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 3 Μαΐου 2015, 19:50 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2015, 19:03
Μπέρνι Σάντερς: Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος που θέλει να τα βάλει με τη Χίλαρι Κλίντον
Facebook Twitter Whatsapp

Καθώς απομένει λίγο παραπάνω από ενάμιση χρόνος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες το κόμμα των Δημοκρατικών «φουλάρει» τις μηχανές του ώστε να διατηρήσει την εξουσία στη χώρα.

Καθώς απομένει λίγο παραπάνω από ενάμιση χρόνος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες το κόμμα των Δημοκρατικών «φουλάρει» τις μηχανές του ώστε να διατηρήσει την εξουσία στη χώρα.

Με την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα να βρίσκεται στη δύση της, η πρώην αντίπαλός του για το χρίσμα και υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη του κυβέρνηση, Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να δηλώσει «παρούσα» στη μάχη για τις κάλπες που θα στηθούν το 2016. Τα ΜΜΕ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όχι μόνο τη θεωρούν φαβορί, σχεδόν της έχουν δώσει το χρίσμα κιόλας, με τις εσωτερικές ψηφοφορίες να θεωρούνται απλώς τυπική διαδικασία.

Κόντρα στο ρεύμα

Και όμως. Κόντρα στο ρεύμα και σε κάθε προγνωστικό ένας 73χρονος γερουσιαστής από το Βέρμοντ, ο Μπέρνι Σάντερς, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διεκδικήσει και αυτός το χρίσμα των Δημοκρατικών.  Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ακόμη μία υποψηφιότητα, δίχως να έδιναν πολλοί ιδιαίτερη σημασία.

Ωστόσο ο Σάντερς δεν είναι ένας συνηθισμένος αμερικάνος πολιτικός:  Για την ακρίβεια πρόκειται για τον μοναδικό σοσιαλιστή γερουσιαστή που πέρασε από τα έδρανα του Καπιτωλίου τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρότι εξελέγη ως ανεξάρτητος, στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στηρίζει κριτικά τους Δημοκρατικούς, ενώ πριν βρεθεί στην Ουάσινγκτον εξελέγη δήμαρχος για τέσσερις θητείες από το 1981 έως και το 1989 στην μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Βέρμοντ το Μπέρλινγκτον, απ όπου θα αρχίσει και επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία στις 26 Μαΐου.

Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του γνωρίζουν ότι η εκστρατεία του θα είναι. δονκιχωτική. Στην ουσία δεν έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί απέναντι στη Χίλαρι, ωστόσο ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος. «Κατεβαίνω στη μάχη για να νικήσω» διαμήνυσε με περίσσια αυτοπεποίθηση, και εξηγεί για ποιον λόγο επέλεξε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών αντί να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.

«Μου φαινόταν πολύ ποιο λογικό να προωθήσω την εκστρατεία μου μέσα από τον μηχανισμό των δημοκρατικών καθώς είναι πολύ ευκολότερο να φανεί το όνομα μου στην κάλπη, ενώ θα έχω και την ευκαιρία να αντιπαρατεθώ με τους υπόλοιπους υποψήφιους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και οι απόψεις του, πράγματι είναι ριζοσπαστικές, τουλάχιστον σε επίπεδο αμερικανικής κοινωνίας. Ο Μπέρνι Σάντερς για την ακρίβεια, τα βάζει με όλους και με όλα. Όπως είπε πρόσφατα, κατέρχεται ως υποψήφιος σε ένα σύστημα όπου οι δισεκατομμυριούχοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις εκλογές, αλλά και τους υποψηφίους.

«Ξοδεύουν χρήματα επί χρημάτων για να στηρίξουν υποψηφίους, πολλές φορές ακόμη και από τον χώρο της άκρας δεξιάς» δηλώνει κατηγορηματικά ο Σάντερς αναφερόμενος φυσικά στο Tea Party, για πολλούς την αμερικάνικη εκδοχή της. Χρυσής Αυγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπου σταθεί και όπου βρεθεί «πυροβολεί» τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Κόχ, που θεωρούνται από τους κύριους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων - και μέσα σε αυτούς και το Tea Party- καθώς όπως αναφέρει, ξόδεψαν μέχρι στιγμής πάνω από 900 εκατ. δολάρια για τις επόμενες εκλογές σε μία προσπάθεια να διαλύσουν το σύστημα υγείας και ασφάλισης της χώρας του.

«Διερωτώμαι. σε αυτή την εποχή εάν είναι πιθανό για έναν υποψήφιο που δεν είναι εκατομμυριούχος ή δεν έχει τις πλάτες κάποιου δισεκατομμυριούχου, να πραγματοποιήσει μία επιτυχή προεκλογική εκστρατεία. Εάν αυτό πράγματι ισχύει, τότε σας καλώ να αναγνωρίσετε τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική δημοκρατία»  σημείωσε αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του.

Στροφή προς τα αριστερά

Από τη σφοδρή κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε το οικονομικό σύστημα στις ΗΠΑ, το οποίο εδώ που τα λέμε θεωρείται ένα από τα πιο άνισα του πλανήτη. «Το 99% του πλούτου που παράγεται κατευθύνεται στο 1% που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Όλα αυτά, την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ δουλεύουν όλο και πιο σκληρά λαμβάνοντας λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν» λέει και συνεχίζει:
Αυτό το μοντέλο δεν είναι μονάχα ανήθικο ούτε μόνο λανθασμένο. Είναι μη βιώσιμο και δεν μπορεί να συνεχίσει (.) Το βασικό ζήτημα είναι γιατί δεν δημιουργούμε μία οικονομία που να λειτουργεί προς όφελος όλων και όχι μόνο για μία μικρή κλίκα δισεκατομμυριούχων.

Παρότι τα αμερικανικά ΜΜΕ αναγνωρίζουν ότι οι πιθανότητες του Σάντερς να εκλεγεί είναι μηδενικές, πολλοί είναι αυτοί που χαιρέτισαν την υποψηφιότητά του, θεωρώντας μάλιστα πως θα ωφελήσει την ίδια τη Χίλαρι Κλίντον. Και αυτό γιατί ο σοσιαλιστής γερουσιαστής θα στρέψει την ατζέντα των προκριματικών εκλογών προς τα αριστερά καθώς είναι σφοδρός επικριτής της σχεδιαζόμενης εμπορικής συμφωνίας με κράτη του Ειρηνικού, ενώ έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα του αποκλεισμού από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την κλιματική αλλαγή.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του αρθρογράφου της Washington Post Πολ Γούλντμαν που ανέφερε πως «όσο περισσότερη προσοχή δοθεί στον Σάντερς, τόσο περισσότερη προσοχή θα δοθεί στην οικονομική ανισότητα, ένα θέμα που οι Ρεπουμπλικάνοι αποφεύγουν συστηματικά».